“Att driva företag är både fosterställning och champagne”

Postat den 13 mars, 2018

seb_2

Hur gör man för att hitta rätt team, vad ska man tänka på när det kommer till finansiering och finns det några knep för att fatta rätt beslut när man är i början av sin entreprenörskarriär? När YEoS bjöd in till frukost för unga kvinnliga entreprenörer gick platserna fort. I panelen av entreprenörer satt YEoS-medlemmarna Catrine Sageryd, Tilda Nordh, Malin Cronqvist och Boontariga Pipatanangura.

Att bygga och investera i sina relationer är en viktig del entreprenörskap och att skapa forum detta är en stor del av YEoS verksamhet. Personer som fattar grejen, som man kan bolla med, samt få inspiration och stöttning av kan göra hela skillnaden. Frukosten hos SEB är en första i raden av aktiviteter för att fånga upp fler företagsamma tjejer.

Jag hade gärna startat företag tidigare om jag fått rätt stöttning. Idag finns det väldigt många nätverk för kvinnor, men inte lika många för oss som bygger – eller vill bygga – bolag. Jag ser ett stort behov av detta och är peppad på att vara en del av YEoS satsning på att inspirera tjejer, säger Boontariga Pipatanangura, serieentreprenör med många års erfarenhet av bolagsbyggande, sälj och rekrytering

Som ung entreprenör finns det många goda råd att lyssna på. Panelen var enig om att det dock finns en person som är viktigare än någon annan att lyssna till – sig själv och sin egen magkänsla. Oavsett vad du gör och hur du gör det så är det få saker som slår att förverkliga sina egna idéer.

Sedan går det inte komma undan att det både är fosterställning och champagne att driva företag, säger Catrine Sageryd och skrattar.


TA RYGG PÅ PANELENS BÄSTA TIPS! 

Hitta en co-founder och bygg ett bra team
Gå på event och se till att sätta dig i rätt sammanhang och bland rätt personer. Var tydlig med vad du gör och/eller vill göra så kommer det att hjälpa dig på vägen. Våga berätta din idé! Det är ingen som kommer att sno den och om någon skulle vilja det så kommer det att hända förr eller senare ändå. Det är inte heller själva idén som är viktig, det är utförandet som spelar roll.

Inspireras av Pippi Långstrump
Var inte rädd för att lära dig nya saker. I början finns oftast inte utrymme för att anställa andra för att ordna sådant som du inte kan. “Jag fick bära sjukt många olika hattar i början. Det blir lite komiskt när någon frågar om numret till ens marknadschef och man får räcka fram sitt eget kort (igen) med kommentaren; eh, ja det är jag som är det också”, berättar Tilda Nordh.

Människor tycker om att hjälpa till och bidra
Hitta en mentor och var noga med att investera i dina relationer. Våga be om hjälp och sök dig till människor som du litar på men som också har förmågan att vara ärliga, de som kan ge bra feedback och hjälpa dig att hitta rätt riktning. Samtidigt ska du alltid lyssna till den egen magkänsla.

Mål gör det lättare att hålla riktningen
Att fundera över och sätta mål för sin verksamhet är viktigt för att komma igång, särskilt om du även berättar dem för en annan person. Helst ska de vara både korta och mätbara. Med hjälp av dina mål kan du lättare stämma av hur det går, samt använda som stöd om man ska fatta ett svårt beslut. Att inte fatta ett beslut tar också energi eftersom det kommer att ligga i bakhuvudet, försök därför ta tag i det som är jobbigt på en gång. Bolla med andra!

Våga vara en ledare
En vanlig fälla är att man vill vara alla till lags och att alla ska vara inkluderade. Som ledare är det dock viktigt att våga vara just det; en person kan peka ut riktningen för sitt team. Folk gillar människor som fattar beslut!

Ont om pengar?
Kassaflöde och pengar kan vara ett riktigt skavsår i början och ofta är det inte läge att ta in en investerare i ett första skede. Det är viktigt att paketera sin idé och vara tydlig med vad företaget erbjuder så att man snabbt kan fokusera på försäljning – även om produkten/tjänsten är helt färdig än. Ett annat alternativ är att starta sitt företag medan man studerar (CSN som startkapital) och att ta hjälp av inkubatorer, familj/vänner och banken. Det finns också många företag som står inför generationsskiften eller har gått i konkurs – hos dessa får du  mesta “färdigt” och kan göra stora förändringar genom att skruva på vissa parametrar.

Medverkande i panelen var:

  • Boontariga Pipatanangura; Workmint, Tesseract Group, Barnens Land
  • Tilda Nordh; Rapide
  • Catrine Sageryd; Mekina
  • Malin Cronqvist, Help to Help

Vill du komma på ett av våra event? Håll utkik på vår Facebooksida för aktuella aktiviteter. Den 13:e april har vi åter ett öppet event under SEB:s Female Empowerment vecka. 

Frågor om detta eller kommande event?
Kontakta oss gärna! Maila jenny.boberg@yeos.se.