månadens entreprenör

Postat den 5 augusti, 2016

 

YEoS-medlemmen Per Clingweld är eldsjälen som drog igång Startup Grind i Sverige, startade sitt första företag under studietiden och var en av Veckans Affärers supertalanger 2011. Idag är han co-founder på Nova som ska ta en position inom så kallad Talenttech. Han drömmer om att i framtiden vara med och designa platser för mångfald där både samhällen och individer blomstrar och kanske har han redan börjat den resan som aktiv i välgörenhetsprojekten Just Arrived och Welcome!.

 

PerClingweld1

 

Hur tror du att det kommer sig att du blev entreprenör?

Jag växte upp som äldst i en syskonskara om 5 syskon. Vi bodde länge i Hammarbyhöjden i en lägenhet på 58 kvadrat och med 7 personer i familjen innebar det att vi alltid var utomhus och lekte. Det gällde att vara kreativ och komma på saker att göra och som äldst styrde jag upp spel, lekar och byggde kojor med både syskon och grannbarn. Jag tror det lade grunden för ett entreprenörskap som är engagerande och inkluderande – där det handlar om att få med sig människor.

En viktig del var även den ekonomiska biten. Mina föräldrar såg tidigt till att jag skulle förstå vad jag behövde göra för att få den där saken som jag trånade efter. Jag började sälja jultidningar och min pappa, som var lärare, hjälpte mig förstå hur säljet kunde effektiviseras och hur jag kunde skapa lojala kunder.

 Vad var ditt första bolag?

När jag var 13 år fick jag min första dator och anmälde mig till en webbutvecklingskurs. Några år senare startade jag mitt första bolag, en webbyrå, tillsammans med en kompis. Jag märkte tidigt att jag tilltalades av att prata med kunden, sälja och arbeta med designen. Vi körde på ett tag, men mitt fokus var att göra något mer skalbart och efter två år likviderade vi bolaget.

 Från webbutveckling till Talenttech, berätta mer om ditt engagemang på Nova

Jag började på Nova efter ett möte med Novas grundare, Lars-Henrik Friis Molin. Bolaget hade funnits sedan 1997 men hade när vi träffades en identitetskris och i mina ögon hade inte nätverkskraften utnyttjats tillräckligt. Jag hade varit med i YEoS sedan 2011 och sett vad man kan göra med ett starkt nätverk av drivna människor. Jag inspirerades av det och tog med mig tänket till Nova.

I april förra året blev jag co-founder och nu är jag egentligen ansvarig för allt utom försäljning. Vi har växt snabbt, från 12 till 32 personer på ett år, nu är målsättningen att lägga Nova och två andra bolag under ett eget holdingbolag och att skapa ett epicenter för Talenttech.

Vad menar du med Talenttech?

Precis som den våg av nya lösningar som radikalt förvandlar finansindustrin kallas Fintech och den som förvandlar juridikens värld kallas Legaltech, så kallas de digitala lösningar som förändrar hur vi rekryterar och utvecklar människor yrkesmässigt för Talenttech, kort för Talent Technologies.

Min vision för Nova är att vi ska bli ledande inom detta. Till att börja med ser jag och det team vi byggt upp till att vi med hjälp av digital teknologi blir skalbara och mer automatiserade. Målet är att bygga ett globalt peer-to-peer nätverk för topptalanger världen över och bli en central punkt inom det Talenttech-ekosystem som håller på att växa fram.

Du är också involverad i två projekt som har fått en del uppmärksamhet den senaste tiden, berätta mer om dem!

Just Arrived är en digital tjänst som matchar nyanlända med enkla jobb för att ge dem en chans att komma in på svenska arbetsmarknaden. Welcome! är en app där du som lokalbo kan gå från ord till handling och med ett klick inkludera nyanlända i dina vardagliga aktiviteter.

Nova investerar pro-bonotid i dessa projekt och jag tycker det är otroligt spännande att få vara med och forma något som jag tror är en del av den nya välgörenhetssektorn – digital teknik som faciliterar en samhällsutmaning. Engagemanget är också väldigt brett vilket är coolt, med Just arrived har 150 personer från 25 organisationer, företag och myndigheter samarbetat.

Det jag tycker är häftigt i dessa projekt är att människor vill engagera sig: de vill investera tid, kunskap och engagemang. För de som leder projekt som dessa handlar det om att återkoppla, avgränsa uppgifterna och att beteendet hela tiden avspeglar de värderingar som företaget är grundat på.

Det märks att du brinner för ledarskap, hur kommer det sig och vad tror du är viktigt för att vara en bra ledare?

Jag började tidigt med att styra upp aktiviteter för mina yngre syskon och kompisar under uppväxten, men det var först när jag gjorde lumpen som ledningsplutonsbefäl som jag lärde mig mer konkret om ledarskap. Där handlade det mycket om hur man får en grupp att arbeta i samma riktning, vilket alltid har intresserat mig.

I militären handlar det om att bygga förtroende, så att när det är snabba beslut, så ifrågasätter folk inte. Jag lärde mig då hur viktigt det är att fånga upp människor i efterhand och diskutera varför vi gjorde som vi gjorde i en viss situation. Jag tycker detsamma ofta gäller i entreprenörskapet, man springer på många bollar och hetsar, men många missar att fånga upp efter. De senaste åren har jag intresserat mig för så kallat värderingsstyrt ledarskap, något jag tror är väldigt viktigt för ledare som vill få med sig en organisation. Jag var med och drog igång initiativet World Values Day som handlar just om värderingar och ledarskap.

Vad är ditt största misstag som företagare? 

Under min tid på We Know IT höll jag på att gå in i väggen för att jag tog på mig alldeles för mycket operativa saker och inte vågade delegera. Jag tog mig inte tiden att forma och förklara en strategi, målbild och värdegrund som skulle göra det möjligt för organisationen själv att nå dit. Jag tyckte att det bara var jag själv som kunde göra allt med den kvalitet som jag önskade. Detta har varit ett återkommande misstag även i andra organisationer jag byggt sedan dess, men det blir bättre och bättre varje gång.

Var ser du dig själv om 10 år? Vad gör du då?

Då har jag tre barn och har skapat en pedagogisk och trygg grund för dem att stå på i livet. Jag är lika nyfiken på världen, kunskap och människor som jag är idag. Jag har varit med och skapat förutsättningar för att vem som helst i världen ska kunna bli vad som helst. Jag är inte längre operativt involverad i nya företag utan fungerar som inspiratör och strategisk rådgivare.

 

Per Clingweld

Ålder: 27 år
Familj: föräldrar, 4 yngre syskon och fru
Bor: Bromma
Gör på fritiden: tillbringar tid med fru och nära vänner, jobbar med välgörenhet 2.0, reser, läser och motionerar sporadiskt.
Bollar idéer med: Lars-Henrik Friis Molin, operativ styrelseordförande i Nova, min vän och mentor.