”Det finns en gränslös skalbarhet i vårt bolag”

Postat den 16 januari, 2020

Det sjuder på Kungsgatan 13 i Skövde där fintechbolaget Paytrim lägger grund för ett bolag som utmanar den gammalmodiga betalbranschen. Vi tog ett snack om fördelarna med att bygga huvudkontor utanför storstadsregionerna, varför YEoS är ett värdefullt nätverk och hur bolaget genom YEoS knutit till sig riktigt tunga investerare.

– Min start in i entreprenörslivet började när jag övertygade Skara Tennisklubb att inte lägga ner verksamheten pga en avgående tennistränare, ordförande och en utmattad styrelse som inte hade lust längre att driva verksamheten. Min lösning var enkel: anlita mig så löser jag allt! Sagt och gjort i slutet på andra ring landade jag min första konsultöverenskommelse med tennisklubben, säger Gustav Buder.

”Det är få som gör det man själv gör, men de som gör det finns i YEoS”

Gustav Buder, 26 år är en av de tre profilerna bakom företaget som sin unga ålder till trots redan har många år av entreprenörskap bakom sig. Vi hoppar ett par år framåt till ett avgörande möte:

– Jag flyttade till Stockholm precis efter studenten, och gick på ett entreprenörsevent på Grand Hotel, där jag träffade Maciej Strama, en kille som jag klickade med. Vi började umgås, sedan ringde han mig en dag och sade ”shit det är så mycket att göra, jag vet inte hur jag ska göra med allt”.

Maciej hade just lagt grunden till det som skulle bli Paytrim, med tanken att förenkla för handlare att kunna ta betalt med kort och andra betallösningar. Prissättningen är transparent och tydlig, samtidigt som handlaren får tillgång till insikter kring hur hen kan öka sin lönsamhet och få mer nöjda kunder.

– Jag tyckte det lät fantastiskt att det fanns så mycket att göra och att det var en sån spännande idé som han höll på med. Maciej jobbade då i ett annat bolag i vår bransch, samtidigt som det 2016 kom en EU-lag vilket öppnade upp för nya aktörer att etablera sig på marknaden, som innan det bestod av gamla bankers tillstånd och verksamheter.

Gustav introducerade Maciej för sin barndomsvän Eric Johansson, en klippa på marknadsföring, och de tre såg tillsammans att deras team blev komplett. Bolaget har under juni 2019 stängt sin första finansieringsrunda och har nu alla förutsättningar på plats för att bygga en marknad för sin produkt. 

Att huvudkontoret finns i Skövde kanske förvånar vissa?

– Det stod och vägde ett halvår, men mär vi väl landat i beslutet så kändes det självklart ur många aspekter. Dels är jag och Eric uppväxta lokalt i Skövde och Lidköping, vi har högskolan här i Skövde som har utbildningar inom Data Science och Business Intelligence med massa duktiga utvecklare. Sedan finns det ett gäng duktiga fintech- och it-bolag som är på uppgång, liksom att staden i sig satsar enormt mycket på bostadsutveckling. Vi kan också hitta samma kompetens men till andra lönenivåer, därtill är kontorskostnader en fjärdedel av Stockholmspriser, menar Gustav Buder.

Närheten till Stockholm finns ändå även om basen är i Skövde. Ytterligare en faktor som spelar roll är att Gustav hittade till YEoS för drygt ett par år sedan. Det är med värme han beskriver utbytet.

– YEoS ger mig både det emotionella, att jag har fler människor som jag delar drivkraft och energi framåt med. Man blir inte lika ensam. Sedan är det ett otroligt nätverk där man kan få stöttning i konkreta problem och få bolla idéer med. De event som anordnas ger att man får tid att lära känna människor på djupet, vilket jag uppskattar enormt. Bara att åka på ett YEoS-event och umgås med andra i nätverket öppnar upp för så mycket insikter och kunskaper. Utbyten jag inte förstod fanns innan YEoS. Det handlar inte om att man på ytan ska byta affärer, utan att man på djupet ska kunna stötta varandra och bygga en vänskap. Det kommer så naturligt, vilket är så fint.

Nätverket samlar bolagsbyggare i en mängd branscher och storlekar, med det gemensamt att grundaren bakom har börjat bygga en verksamhet som har påbörjat eller kommit en bit i sin tillväxtresa.

– Det är få som gör det man själv gör, men de som gör det finns i YEoS, det öppnar upp för mycket snabbare iterationer och utvecklingsmöjligheter. Jag har fått otroliga bollplank och feedback som gjort att vi kommit minst dubbelt så snabbt framåt. Efter att vi bollat vår pitch med en medlem så blev vi hopkopplade med en kedja av personer som till slut landade i att en av finanssveriges största profiler klev in som investerare och rådgivare. Vi har också fått insikter i att vara mer mjuka i vår approach, att allt inte handlar om pitchen när man möter investerare utan om oss som människor.

Att YEoS även framåt spelar en viktig roll är tydligt för Gustav.

– Jag upplever väldigt högt förtroende till nätverket som sådant. Det är uppbyggt av hungriga entreprenörer som gjort sina resor och nu inspirerar andra, det är ett ekosystem som snurrar på. Det blir inte mer konkret än så kring vilka erfarenheter du behöver få tillgång till som ung entreprenör, avslutar Gustav Buder.

Fakta om Paytrim
Grundades: hösten 2016
Grundare: Eric Johansson, 28 år, Maciej Strama, 26 år och Gustav Buder, 26 år
Omsättning: 1.3 mkr 2018. Mål för 2022 över 50 msek. ”Det finns en gränslös skalbarhet i vårt bolag”.

Läs mer: http://paytrim.com

Nyfiken på kraften YEoS?
Den 8-10 maj 2020 arrangerar vi YEoS Summit – Sveriges varmaste tillväxtkonferens av och för unga entreprenörer. Är du under 30 år och drivs att skapa något större än dig själv? Här möter du människorna och insikterna du vill ha med dig framåt!
Läs mer: http://yeos.se/events/yeos-summit-2020