5 saker som händer när 30 unga entreprenörer drar på workation

Postat den 10 maj, 2022

Sista veckan i april tog ett 30-tal YEoS-entreprenörer chansen att berika vardagen med miljöombyte, nya människor, padel och pepp. I regi av Grand Padel upplevdes en resa till Mallorca utöver det vanliga med rum för det mesta. Mycket kan därmed sägas om storheten i det lilla avbrottet från vardagen, som vi väljer att summera i fem starka perspektiv utifrån medlemmarnas egna ord. Klokt, tankeväckande och inspirerande! 

1. Padel spelas för att vinnas

Om det är något entreprenörer har gemensamt lite mer än annat, är det nog tävlingsinstinkt och pannben. Med det inte sagt att man inte kan ha roligt samtidigt som det tävlas; men tävlas görs det! På onsdagen styrdes turnering där veckans övningsmatcher, coachning och ackumulerade självförtroende skulle testas skarpt. I 3 timmar kämpade 30 entreprenörer om att klättra i rankingsystemet för att tillslut göra upp om förstaplatserna. Varken ömma hälsenor, tryckande värme eller uteblivna framgångar kunde stoppa deltagare från att ge allt in i det sista. Padelturneringen blev därmed en tjusig metafor för livet som företagare, om man så vill.  

 

2. Initiativen flödar

Med Yeos-gänget kan schemat snabbt ändras(…)!”

Har du också en bild av att entreprenörer är snabbfotade do-ers? Låt oss bekräfta den bilden! Att sätta en exakt plan för vad som ska hända när och med vilka är något överflödigt i en entreprenörsgrupp. Rent av svårmanövrerat. 

I exemplet med padelturneringen ovan kan här läggas till att prisbordet snabbt växte till sig när många ville chippa in. Som utgångspunkt stod Two Two Padel för bjussiga vinster i form av racketar och bollar samt Flowlife med välgörande massagepistoler – men efter några spontana initiativ lockade bordet med än mer än så. Eller vad sägs om en laddbox från ee-solutions, en kortläsare med tillhörande digital tjänst från Paytrim, eller presentkort på Hickap veganska beautyprodukter?

Andra spontana inslag under veckan var olika utforskanden och aktiviteter: exempelvis en workshop i improvisationsteater som initierades av Anton på Trimero. Det blev ett uppskattat tillfälle att gå utanför sin comfortzone och öva på att släppa kontrollen. 

 

3. Gruppen tar ansvar

Alltid fanns det någon som man kunde prata med trots att jag är väldigt ny”

Å ena sidan är gruppen som deltar i resan att anse som något spretig sett till ålder, verksamheter, branscher och individer; precis som YEoS i stort. Å andra sidan präglas sammanhanget av en stark gemenskap, ömsesidig respekt och vilja att skapa en fin stämning. Man tar sig vid flera tillfällen tid att lyfta potentiellt skav och hur olika kulturer inom gruppen kan samexistera, givet att många deltar med lite olika ingångsvärden. Genom dialog och att lyfta förväntningar sinsemellan kring beteenden och deltagande skapas chansen att också ta gemensamt ansvar för att skapa en positiv upplevelse. Precis som i alla rum är reflektion på sin plats över den egna rollen och bidraget i sammanhanget. Självrannsakan är ett beteende som dockar in i YEoS kärnvärden; sharing, caring, daring, och något vi upplever att YEoS-entreprenören faktiskt vågar ägna sig åt. 

“Med facit i hand finns det några saker man själv hade gjort annorlunda. (…) Men otroligt viktiga frågor som väckts från det samt bra lärdomar för oss alla!”

 

4. Det ges plats till det tunga och djupa

Jag tar med mig att jag kan prata om extremt djupa saker med i princip alla för att kulturen tillåter det. Vilket är fantastiskt. Jag gör inte det med vänner på samma sätt(…).”

Är YEoS-entreprenören lite modigare än gemene man? Än gemene entreprenör, om det nu finns en sådan? Efter den här resan (nåja, tidigare också) är vi beredda att hävda det. Något som starkt präglat upplevelsen på Mallorca är de personliga samtal som konstant puttrar i olika konstellationer av gruppen. När du sätter dig på en lunch med en annan YEoS-medlem är inte första frågan vad du omsätter i ditt bolag, utan snarare “När grät du senast?”. Det är också något visst med att vara långt hemifrån, som gör att många istället har närmare till en del av sig själva som inte tillåts ta så stor plats vanligtvis. Utöver att samtalen i sig ofta mynnar ut i givande perspektiv och nya insikter, är sårbarhet en fast-track till relationsskapande. Vågar du prova? 

 

5. …Och det festliga och lättsamma

På samma sätt som många kan vara lite djupare och mer öppna än vanligt, kan de också tillåta sig att ha roligare, tänka mindre och skratta mer. För vissa tar det sig uttryck i fest och flärd, för andra i att bada i havet på natten eller att lära sig en lekfull koreografi efter middagen. På YEoS tillåts hela människan ta plats, och våra resor tillsammans blir ett forum att ta ut svängarna åt båda håll. 

“(Veckan har varit) omtumlande men givande. Jag har fått stor insikt i att även om resan tog mycket energi så gav det också otroligt mycket att hänga med en sån här härlig grupp. Både för mitt välmående och att vara en bra företagsledare till vardags”

 

Stort tack till medlemmar och möjliggörare som bidragit till att skapa denna upplevelse. Har du en idé om nästa resa? Tveka inte att kontakta oss, så bollar vi idéer!