Bomber faller över svenske entreprenörens anställda – Nu hjälps vi åt att rädda liv

Postat den 7 mars, 2022

Det skulle bli året då jubilerande IT-konsultbolaget Beetroot, med sin huvudsakliga verksamhet i Ukraina, firade framgångarna från sitt första decennium. Istället hörs nu smällar i bakgrunden under de många online-möten som sker för att organisera krishanteringen mellan företagets 10-tal kontor i Ukraina och Sverige. Med omkring 600 anställda lokalt i Ukraina gör VD Andreas Flodström, som länge var kvar i Kyiv men nu flytt till Moldavien, och Nordenchef Arvid Joelsson, med flera, allt de kan för att undsätta personalen och nå fram med stöd.

Från utveckling till överlevnad – och läget förvärras varje dag

Tack vare Beetroots lokala nätverk och verksamhet finns möjligheten att samarbeta kring logistik för transport av förnödenheter och insatser.

“Halva vår organisation har ställts om till krishantering med logistik och stödinsatser för att navigera oss i den här situationen. Just nu handlar det om att hjälpa till med akut evakuering av våra anställda, ekonomiskt stöd, boenden etc. Vi försöker hålla kontakten med var och en och stötta deras familjer. Det är oerhört tufft”.

Andreas berättar vidare att kontakten i vissa fall är svår att upprätthålla vilket gör insatserna än svårare. Företagets anställda befinner sig över hela landet i städer som Kiev, Mariupol och Odessa. 

Så kan du bidra till Beetroots Fond för stöd till Ukrainas lokalbefolkning

För att organisera och konkretisera stödet till lokalbefolkningen, har Beetroot satt upp fonden Aid for Ukraine – Beetroot tech relief, vars resurser ska gå till att: 

  • Evakuera och omplacera personer och deras familjer till säkrare områden
  • Bistå personer med medicinska behov / särskilda hälsotillstånd, stötta vid förlust av kritiska ägodelar och andra av situationen uppkomna nödvändigheter
  • Inkomststöd eller alternativa projekt till personer som inte längre kan utöva sina dagliga arbeten. 

Läs mer om fonden och donera via: https://beetroot.co/aid-for-ukraine/

Vad kan du mer göra?

Andreas är sedan tio år tillbaka medlem i YEoS och har delat med sig av hur vi bäst kan stötta Ukraina. Utöver direkta insatser och donationer tipsar han om följande sätt att påverka. 

  1. Det pågår ett informationskrig och just nu är det viktigt att vi ser till att förmedla rätt bild av vad som sker –  faktagranska innan du delar och välj omsorgsfullt vad du sprider.  
  2. Använd ditt nätverk för att påverka på individnivå – särskilt du med kontakter i Ryssland kan göra en insats genom att prata om situationen och bidra till opinionsbildning.
  3. Handla inte med Ryssland, sätt press och gör medvetna val både som affärspartner och konsument.

Tack vare Beetroots lokala nätverk och verksamhet finns möjligheten att samarbeta kring logistik för transport av förnödenheter och insatser. Ett antal initiativ för att lindra lidandet i Ukraina görs inom YEoS nätverk, för dig som medlem/alumn  har vi upprättat en kanal på Telegram. Länk finns i våra slutna Facebookgrupper!