Årets alumn: “YEoS har gett mig vänner för livet”

Postat den 29 september, 2023

När YEoS såg dagens ljus för 15 år sedan var det få som kunde ana vilken stor inverkan nätverket skulle komma att skapa, på individ- och samhällsnivå. Likaså att det skulle skapas en betydelsefull förlängning genom alumninätverket Forever YEoS. Genom utmärkelsen Årets Alumn synliggörs en person som gjort ett betydande avtryck i YEoS. Det är en glad, rörd och värdig mottagare av utmärkelsen som äntrade scenen under YEoS Summit i Norrköping till stående ovationer.

Vikten av pay-it-forward

– Det är väldigt mycket känslor just nu. Trots att jag är från Norrbotten startade jag mitt första bolag i Linköping under studietiden och det här är en av de första gångerna på länge som jag är tillbaka i närområdet. Entreprenörskap och “startups” var relativt okända begrepp då, men vi var ett litet gäng som drev olika företag och stöttade varandra. En stor del av dem samlades här i Norrköping idag vilket gör det extra fint. Många härliga minnen kommer tillbaka. Jag minns speciellt ett möte med Emil Eifrem (Neo4j) på inkubatorn där jag satt. Han tog sig tid och gav oss många goda råd. Något år senare åkte vi över till USA för att leta investerare och mötte då upp Emil utanför hans kontor i Silicon Valley för vidare tips. Jag kan bara föreställa mig hur upptagen han egentligen var, men ändå tog han sig tid att hjälpa oss. Denna “pay-it-forward” mentalitet har format mig och genomsyrar mycket av det jag gör idag, menar Daniel Marklund.

YEoS – ovärderlig stöttning i med- och motgång

– YEoS har varit mycket mer än bara ett nätverk för mig; det har gett mig vänner för livet. Det speciella med nätverket är hur vi stöttar varandra genom både framgångar och motgångar. Entreprenörskap är ju verkligen en berg-och dalbana. Då är det ovärderligt att ha en grupp individer som förstår resan, som genuint hejar på dig och som finns där när man stöter på utmaningar. Är du i knipa finns det med största sannolikhet någon som har varit med om något liknande. Mina råd bygger därför ofta på historier och lärdomar jag har fått från andra medlemmar. Sen de gångerna jag inte har något råd att ge, så kan jag i alla fall rekommendera vem man bör prata med, säger Daniel Marklund.

En entreprenörsresa i flera kapitel – och stolthet över det avtryck som skapats

– Min resa hittills innehåller flera höjdpunkter. Jag har varit med och byggt upp 84codes, Sveriges lönsammaste Software-as-a-Service bolag. Jag har introducerat en ny företagsform för barn och ungdomar genom UngDrive och nu har jag startat ett av Sveriges mest spännande investeringskollektiv: YEoS Ventures. Det är nog mina stoltaste framgångar, förutom den här utmärkelsen såklart. Mitt mål är som vanligt (och fortsättningsvis) att skapa en värld av möjligheter genom att främja risktagande.

Vad hade du velat att en tio år yngre version av dig själv skulle fått höra?

– Den ultimata mänskliga upplevelsen är att skapa något, och sen dela det med världen. Personligen tycker jag att entreprenörskap är det bästa fordonet för att skapa saker, men det är sekundärt. Rätt och slätt: skapa mer!

Vad mer lämnar ett avtryck från YEoS Summit?

– YEoS Summit bjöd på en härlig mix av nya medlemmar och bekanta ansikten. Extra kul att så många alumner dyker upp, speciellt då just senioritet var något jag tyckte saknades under YEoS första år. En insikt jag tar med mig från helgen är att många av de yngre medlemmarna verkar driva flera företag samtidigt, ibland en hel handfull. Kanske för att det är billigare att starta aktiebolag idag eller att de inspireras av Elon Musk, vad vet jag. Oavsett så görs det möjligt genom att de satsar på automation och AI snarare än traditionell rekrytering. Det är en utveckling som ska bli spännande att följa, avslutar Daniel Marklund.

Motivering för Årets Alumn

“Årets Alumn har under sina 14 år som medlem gjort ett betydande avtryck i nätverket. Genom sin tillgänglighet och extrema generositet har andra entreprenörer fått såväl användbara råd som goda idéer och kontakter som skapat grund för tillväxt.

Med ett stort hjärta för entreprenörskap i allmänhet och YEoS i synnerhet har hen investerat tid och kunskap som får såväl människor, bolag och Sverige att växa. Vi imponeras över ditt engagemang och vill med jubel och applåder få dig att fortsätta på inslagen bana.”