Fem viktiga saker att ha med sig när man startar eller går i tankarna på att starta bolag

Postat den 19 april, 2021

”Att starta ett bolag kan kännas lite som att vara nykär. En ny resa i ditt liv börjar och du känner ett extra pirr. Ta vara på det pirret och använd det i ditt bolagsbyggande. Inget skapas av sig självt, man får ta på sig många roller, lita på sin magkänsla och get shit done!”

Det är ett citat från vår senaste frukost för kvinnliga entreprenörer som vi anordnar tillsammans med SEB, Almi och Grant Thornton. Den här gången hade vi med oss Tilda Nordh, Rapide och Ida Norström, EE Solutions. Här nedan kan du läsa mer om deras tips för dig som nyligen startat eller går i tankarna på att starta bolag.

1. Skaffa dig en mentor

Att ha någon som du kan bolla idéer med, få stöd och vettiga råd ifrån är ovärderligt när du väljer att starta upp ett eget bolag.

2. Du behöver inte vara bäst på allt

Det är lätt att försöka sig på både marknadsföring, bokföring, lag och rätt men försök att fokusera på det du är bra på och låt någon annan göra det du inte kan. ”Delegate or die”. Det är en balansgång men det gäller att våga lämna över, våga anställa kompetens och våga lägg pengar på det från start.

3. Bygg upp en buffert

Det finns både små och stora saker som kan drabba ditt företag då det krävs att du behöver trolla med knäna för att få det att gå ihop och kanske ta använda sparpengar för att överleva. Då är det viktigt att du har sparat ihop en buffert som du tryggt kan luta dig tillbaka på.

4. Hitta balansen mellan jobb och fritid

När du är i uppstarten av ditt bolag och säkerligen flera år in kan det kännas som att du arbetar dygnets alla timmar. Att ge extra timmar är självklart värt det när det är ett eget bolag man bygger upp och det känns sällan som jobb utan något man gör med passion. Men det är viktigt att hitta en balans för att undvika att bränna ut sig. Hitta ett sätt som funkar för dig så att du kan få ut det mesta av dig själv.

5. Ge inte upp!

Ibland vill man ge upp, man bryter ihop men kommer igen. Det är blod, svett och tårar men du får designa ditt eget liv och får så mycket tillbaka. Man hittar ljusglimtar även i tuffa tider så ge inte upp för med motgångar bygger du en otrolig styrka!

Vill du komma på nästa frukost den 7:e maj?

Mer info och anmälan till din kostnadsfria plats hittar du här