Har du som entreprenör koll på din hosting? Undvik dyra misstag!

Postat den 29 maj, 2020

Driver du bolag? Då är sannolikheten rätt hög att du har en företagsförsäkring. Vad långt färre har är rutiner för att säkra sin hosting från driftsstopp, även om det kan bli långt dyrare. Ta rygg på hostingexperten Rickard Vikström från Internet Vikings, så kan du spara både pengar och minska säkerhetsrisker!

Vilken hosting bör du egentligen ha?

– Skillnaden mellan olika hostinglösningar är i grunden mindre än vad man kan tro, särskilt om du inte tagit steget över till att ha egna servrar. Många sätter upp hosting men kollar inte vilka behov man har framåt – det gäller att vara proaktiv och årligen titta igenom sina behov för att se var man behöver vara. Man vill ligga i spannet mellan onödiga kostnader och onödiga problem och se till att ha en hostingleverantör du kan ringa om det är problem, menar Rickard Vikström.

 

Rickard Vikström – mångårig medlem i YEoS

Rickard Vikström har byggt bolag framförallt inom hosting och IT-säkerhet de senaste 12 åren. 2008 startade och drev han Stay Secure som blev störst i Sverige inom E-post-säkerhet innan han 2014 sålde det till J2 Global. Idag har Rickard drygt 100 anställda i bolagen Internet Vikings som jobbar med cloud hosting samt Holm Security och Wincher.


Det går att undvika onödiga kostnader för hosting

– Många lägger för mycket pengar på hosting. Bara för att en utvecklare vill få Amazon Web Services/Azure på sitt CV, så betyder det inte att det är bäst för bolaget. Detta särskilt som det krävs orimligt dyra serviceavtal eller en tredjepartsleverantör av tjänsten, för att få tillgång till tekniker om något händer. Många gånger kommer dyr hosting ur att man har låtit en tekniker ta affärsmässiga beslut, säger Rickard Vikström.

 

Vem har koll på din digitala miljö?

Har du en verksamhetskritisk hemsida så bör du ha byggt rutiner eller en organisation som ser till att du själv inte behöver fundera. Det gäller att ha koll på säkerheten och vem som har access till vad, med olika lösenord, regelbundna kontroller och en person som har rutin att göra det.

Några frågor du bör ställa dig:

  • Görs backuper och testar du att återställa dem?
  • Uppdaterar du löpande versioner av mjukvara?
  • Är HTTPS uppsatt?
  • Har du koll på dina SSL-certifikat?

Ha koll på vilken data du hade på servern, för att vid hackning kunna få koll på säkerhetshål. Låter det omständigt, köp in tjänsten och få det rapporterat till dig. Använd holmsecurity.se för att se och övervaka dina appar. Du bör också se till att göra rapporter och titta på hur mycket lagring och minne som används, Pingdom är ett bra verktyg, menar Rickard Vikström.

 

Entreprenörernas vanligaste frågor om hosting

Varför skiljer det så mycket i pris mellan olika leverantörer?
– Ofta så är det för att det är helt olika produkter. Läs det finstilta! Passa dig för inlåsningseffekter ser det billigt ut i början blir det lätt dyrt i slutänden. Särskilt inom cloud hosting så får många en mindre chock när behovet av lagring ökar.

Vad är ”mycket pengar” inom hosting?
– För 10 000 kr kan man hosta det mesta, oftast ligger det under 5000kr

Finns det några enkla knep att sänka sina hostingkostnader?
– Fråga efter rabatter – efter tre år bör du kunna få 30-40 % lägre pris, byt annars till en annan leverantör. En bra hostingleverantör kan till låg kostnad sköta säkerhetsuppdateringar och hålla dig ständigt uppdaterad, istället för att du har en medarbetare för det.

Behöver jag någon som sköter min server, även fast jag kör en cloudlösning?

– Ja, har du en server på till exempel Amazon så behöver du uppdatera själv
Går det att köpa sig fri från problem?
– Ja, om du har en leverantör som gör det och levererar tjänsten. Att få tillgång till ett Amazon web services team som jobbar med managed hosting kostar över 50 000 dollar i månaden. Alternativet att köpa tjänsten från en tredje part, gör att du får ytterligare utmaningar att hantera din hosting.


Vad borde jag budgetera för säkerhet?
– Det handlar mer om medvetenhet, att ha koll på var saker finns, inte skicka lösenord i klartext. Finns det back-upper? Gör testet att läsa tillbaka backuper!

Men om jag har servern på cloud – då behöver jag inte tänka på något?

– jo, du behöver fortfarande sköta uppdateringar, wordpress etc.

Vad är mycket pengar för serviceavtal?
– För 5-10 tkr ska du kunna få tillgång till att någon går in och löser dina problem så fort de uppstår.

Hur ser framtiden inom hosting ut?
– Trenden går åt containerlösningar – det vill säga att du som kund lättare kan flytta mellan olika leverantörer. Det för det positiva med sig att leverantörer ännu mer behöver säkerställa att kunderna är nöjda.