Månadens entreprenör – AMIR SAJADI

Postat den 23 september, 2016

INTERVJU MED AMIR SAJADI

Amir Sajadi är en entreprenör som brinner för att förändra samhället och älskar att göra affärer. Trots sin unga ålder har Amir varit med i branschen länge och drivit kända verksamheter som Cityveterinären, Hjärna.Hjärta.Cash och nu Järvaskolan. Utöver det har han varit aktivist inom samhällsfrågor, han har varit politisk aktiv samt investerat i olika projekt. Hans entreprenörskap präglas av viljan att förändra och förbättra. YEoS har fått chansen att samtala med Amir och genom detta hoppas vi kunna inspirera andra till ett socialt entreprenörskap.

amir-sajadi

Du har varit engagerad i många olika projekt, skulle du definiera dig som en entreprenör eller samhällsentreprenör?

Jag undviker helst att sätta en stämpel. Jag engagerar mig i frågor som jag tycker är viktiga, som social rättvisa, politik och hållbarhet. Istället kan man benämna det som att jag i mina olika projekt applicerar ett entreprenörsperspektiv.

Berätta om dina projekt – vad var din första idé?

Jag har alltid gillat affärsutveckling och försäljning. Sedan barnsben har jag hållit på med försäljning av olika saker. Därmed har det varit naturligt för mig att driva egen verksamhet. Hjärna.Hjärta.Cash är en verksamhet/plattform för att utveckla nya affärsmodeller och förvaltar program för entreprenörer och företag, dvs. stötta andra som med sina affärsidéer bidrar till samhällsnytta. Sedan håller jag på med utvecklingen av djurvården, år 2011 startade jag Cityveterinären.

Jag ville göra vården tillgänglig för fler och bryta branschnormerna som sa att veterinärkliniker ska vara dyra, ligga utanför staden och ha dåliga öppettider. Det fanns stor potential och utrymme att komma in och göra djurvården tillgänglig. Ett väldigt lyckat projekt som var spännande och roligt, men också gjorde skillnad för djurägare. Just nu har jag en ”paus” från både Cityveterinären och Hjärna.Hjärta.Cash. Mitt huvudfokus ligger istället på Järvaskolan.

Berätta mer om initiativet Järvaskolan?

Med Järvaskolan ville vi skapa en institution som på djupet är långsiktigt hållbar och kan ses som en förebild. Syftet är att bidra till en ökad jämlikhet i samhället genom undervisning och utbildning. Min roll på skolan är mer operativ. Jag är VD och med i styrelsen och jag ser helt enkelt till att verksamheten hålls flytande. Jag har exempelvis hand om den strategiska affärsutvecklingen, finansieringsfrågor, effektmätningar och verksamhetsutveckling. Från idé till skola tog det 3 år att förverkliga detta drömprojekt. Järvaskolan är en skola för årskurs 7 till 9, som öppnades i augusti 2016. Målet med skolan är att ta sig an utmaningarna kring integration och utbildning. Hur skolan kan ta mer ansvar och stödja på olika sätt, för både elev och familj. Vår vision för Järvaskolan är att alla barn och föräldrar, oavsett bakgrund, ska kunna förverkliga sina drömmar. Mer konkret skulle vi vilja bygga ut skolverksamheten till andra stadsdelar och addera fler årskurser.

Du har startat många verksamheter och drivit många projekt – har du någonsin varit anställd?

Jag var anställd 1 år under universitetstiden. Det var helt enkelt inte min grej att vara anställd. Det enda roliga var att få vara en del av en stor organisation. Det fanns alltid mycket resurser till ens förfogande, till skillnad från mina egna bolag där det är mer sällsynt än vanligt.

Vad är det som driver dig?

Kort och gott är det att göra saker som är viktiga och att samtidigt ha kul. Jag har gått från att jobba med politik, varit aktivist, till att bygga företag. Mitt sätt att jobba har förändrats över tid men drivkraften har alltid varit densamma; att göra skillnad i samhället.

Viktigaste lärdomen och största misstaget?

Nästan alla mina projekt har jag påbörjat utan en tydlig och klar målbild för vad projektet ska uppnå. Samtidigt har det alltid uppstått lite gnabb, man kommer inte alla gånger överens i teamet. Dessa är för mig två viktiga lärdomar att bära med till nästa projekt. Genom att i god tid samtala och dessa saker så slipper det bli ett problem/hinder längre fram i projektet.

Har du någon förebild inom entreprenörskap?

Det skulle vara alla YEoS-medlemmarna. De ger mig energi, kunskap och inspiration. Det finns inget som är lika givande som att hitta kraft hos de du kan identifiera dig med och samtala med.

Bästa tips till dina med-entreprenörer?

Det allra viktigaste är att hitta det man brinner för. Det är väldigt tufft att starta eget och framförallt tar det mycket energi. Det sistnämnde kräver att du har en inre kraft, det finns ingen annan som kan backa upp i nödens stund utan det måste komma från dig. Du måste verkligen älska det du gör – det går inte att fejka.

amir-med-hund    amir-sajadi-hhc

__________________________________________________________________________

FAKTA
__________________________________________________________________________

AMIR SAJADI

Ålder: 33 år

Familj: son 5 år

Bor: Stockholm

Gör på fritiden: leker med sonen och hänger med vänner

Bakgrund: politiskt engagerad och utbildad informationsvetare