Några av framtidens främsta entreprenörer finns i Västsverige

Postat den 14 september, 2022

Fredric Tegebro modererade panelen med Emelie Lundh och Stefan Trailovic.

Summering från AW hos Västsvenska Handelskammaren

Göteborg och entreprenörskap – är det en självklar association man gör eller vandrar tankarna istället till en viss huvudstad? Efter vårt event tillsammans med Västsvenska Handelskammaren den 8 september tror vi oss faktiskt ha utmanat den bilden något. Det finns en anledning till att YEoS i höst valt att gästa Göteborg med våra årliga, största arrangemang.

Som Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren säger; “Det är roligt att se att den entreprenörsanda som en gång byggde Göteborg lever vidare hos unga, även om framtidens entreprenörer såklart tänker i nya banor”. Alltså, från tung industri till tech, digitalisering och klimatsmarta lösningar. Dessutom är det med stor spänning vi ser hur staden utvecklas och nya områden med fokus på möten, samarbeten och innovation växer fram. Under våra dagar med YEoS Summit 7-9 oktober kommer vi att ta med oss våra entreprenörer och gästa flera av dessa platser. 

Höstens Göteborgsaktiviteter startade alltså den 8 september hos Västsvenska Handelskammaren. Kvällens tema var framtidens entreprenörer och att börja bygga något som ung och relativt oerfaren. Till vår hjälp att utforska ämnet fanns Emelie Lundh, vd/grundare på Hemtrevligt, och Stefan Trailovic, vd/grundare på Queenslab, med oss i panelen.

 

Hört från scenen, Emelie Lundh

“Från början var det ingen som trodde på mig, eller förstod min vision. ‘Städbolag, det finns ju redan’, var det många som sa. Men att fokusera på kvalitet och driva det som en tydlig strategi gjorde oss framgångsrika. Jag tittade mycket på hur andra inom branschen gjorde, och bestämde mig för att göra precis tvärt om. Från marknadsföring, till själva tjänsterna. Det kanske är en av fördelarna med att starta som ung, jag kunde komma in med nya perspektiv på branschen.”

 

Hört från scenen, Stefan Trailovic

“Jag brukar säga till mitt team; Det vi gör idag, hoppas jag verkligen inte att vi gör om tre år. Vi utgår ifrån att vi alltid lär oss och blir bättre. Det gäller även när jag startade. Skulle jag suttit och väntat på att lära mig allt först, skulle jag ju aldrig kunnat starta företag. Det är klart att vissa stunder varit lite svettiga när man behövt lösa olika situationer längs resans gång, men det är ju som det ska. Mitt råd är att bara köra. Var inte rädd för att ta hjälp, såklart, men glöm inte att du äger processen och sitter i förarsätet.”

 

Tre insikter från kvällen:

  1. Starta först och lär dig efter hand- Skarpt läge är oftast den bästa skolan.
  2. Ta hjälp av ditt nätverk, våga be om hjälp – men plocka de råd som passar dig och välj vem du lyssnar på.
  3. Arrangera din situation så att du inte är beroende av stora intäkter i bolaget från dag ett. Kan du starta med en buffert eller låga utgifter för egen del köper du dig själv tid att prova dig fram och bygga lönsamhet.

Stort tack till alla som kom och lyssnade, minglade och bidrog till en inspirerande kväll. På återseende i oktober, säger vi både till Göteborg, Västsvenska Handelskammaren och YEoS-entreprenörerna!

 

Är du ung entreprenör som söker ett härligt sammanhang?
Tveka inte att lämna ett avtryck på vår ansökningssida! Ta kontakt >>

 

Herman Strandh, tillträdande tf. Verksamhetsledare YEoS, och Gustaf Hjelm, Styrelseordförande YEoS

Emelie Lundh, vd Hemtrevligt, och Pernilla Johnsson, Partner- och entreprenörskap SEB Göteborg.

Vi samlade ett 70-tal entreprenörer plus representanter från verksamheter i Västsverige som stöttar entreprenörskap.