26-åringen som är årets tillväxtraket inom YEOS

Postat den 18 juni, 2018
Noel_Abdayem

Sälj in dina drömmar, omge dig med kloka människor och committa till hårt arbete. Noel Abdayem är tandläkaren som sadlade om till entreprenör. Nu prisas han som årets raket inom YEoS – Sveriges ledande nätverk för unga entreprenörer med höga ambitioner. Framtidsutsikterna ser minst sagt ljusa ut när bolaget nu expanderar över världen.

– Det känns fantastiskt kul, jag hade inte trott att The Humble Co. skulle omsätta 70-80 miljoner efter bara fyra år. Det har varit en mix av hårt arbete, rätt beslut i rätt tid och att hitta rätt partners att jobba med som tror på samma dröm som jag.

 

”Vi lever i ett land där entreprenörskap främjas väldigt mycket. Det är lätt att starta bolag, det är lätt att få hjälp av andra. Med ett nätverk som YEoS kan man ställa frågor och få snabba svar. Jag tror att många andra länder inte har de förutsättningarna som vi har i Sverige.”
Vi backar bandet. Varför blir en tandläkare entreprenör och vilka är drivkrafterna bakom?

– Innan jag startade Humble var jag och volontärarbetade som tandläkare på Jamaica och såg att det grundläggande problemet egentligen var att barnen varken hade tandborstar eller kunskap om vikten av borsta tänderna. Samtidigt produceras enorma mängder tandborstar i plast som har stor miljöpåverkan. Här såg jag utrymmet att paketera en miljövänlig produkt i bambu som också skulle kunna göra skillnad.
Visionen att bygga något stort redan från början var tydlig:

– För mig är entreprenörskap en livsstil, inte något man studerar till. Jag har alltid försökt tänka stort och alltid tänka att det går.  Redan från starten jobbade jag med att få mitt företag att se mer utvecklat ut än vad det var. Storyn är viktig,  jag har jobbat hårt med att sälja in mina drömmar, inte bara inom teamet utan även hos mina distributörer: att vi är konsumentens självklara val och att vi kommer att finnas överallt. Det har gjort att de in sin tur tagit det vidare och pratat med inköparna som sätter produkterna på hyllan, menar Noel Abdayem.Utöver att få kunder att välja ett mer hållbart alternativ så gör Humble stor impact för unga över hela världen, genom den nu fristående systerorganisationen Humble Smile Foundation, som bedriver ideellt förebyggande tandvårdsarbete över hela världen.

noel_jamaica

– Jag grundade The Humble Smile Foundation tillsammans med tandläkaren Darren Weiss som forskat på hur ett långsiktigt förebyggande tandvårdsarbete bör skapas. Idag är vi verksamma inom 15 länder och vi samarbetar alltid med lokala partners. Vi jobbar med den förebyggande delen, så att man inte bara tar bort en tand som är rutten, utan att man borstar tänderna året runt. Våra lokala partners kan till exempel be oss om medel för att öppna en ny klinik, köpa förnödenheter eller organisera ett utbildningsprogram. Ju fler tandborstar vi säljer desto mer kan vi hjälpa, säger Noel Abdayem.

Det har onekligen varit ett lyckat drag att sätta sitt bolag i ett positivt sammanhang

– När jag fick bilderna från vårt första projekt med The Humble Smile Foundation i Indien och Mozambique, då kunde jag verkligen känna att vi bidrog med förändring. Jag var på en inköpskonferens för ett par år sedan med stora distributörer och agenter från 40 länder. När vi spelade upp vår film från vårt projekt Mozambique så så jag hur folk fick tårar i ögonen. Då fick jag gåshud och kände att shit, det vi gör skapar skillnad. Jag vet inte om det var the Breaking point, men sedan dess så har det gått spikrakt uppåt.

Hur ser då framtiden ut?

– Med det track record vi har så når vi 200-300 miljoner i omsättning inom tre år, om vi kan hålla den starka tillväxttakt vi håller nu och fortsätta övertyga inköpare och konsumenter att välja det mest hållbara alternativet. Sedan kommer vi säkert sitta här om tre år och jag har slagit 500 miljoner, avslutar Noel Abdayem och skrattar.

Noels tillväxttips
– Ingen kommer att göra jobbet åt dig , du måste kämpa för det du tror på. Bli inte för bekväm bara för att det går bra för dagen.

– Skaffa en huvudvärksfri arbetsmiljö så att du kan göra det du är bäst på. Försök hitta rätt partners runt din verksamhet, inte bara rätt anställda. Rätt leverantörer där du har bra nyckelpersoner gör ditt jobb lättare.

– Våga fråga och säg till när du inte förstår. Skaffa en mentor.

Fakta
Noel Abdayem, 26 år
The Humble Co grundades 2014
Omsättning 2017, 22 mkr. Prognos för 2018: 70-80 mer.
Läs mer: www.thehumble.co