Stjärnskott, mellanmjölk eller mardröm

Postat den 30 mars, 2021

Bolaget växer och det är dags att rekrytera, men vem är egentligen rätt?

Gå ut på stan och plocka vem som helst till ditt bolag. Med stor sannolikhet är personen som du valt helt ok eftersom 68% av befolkningen kvalar in i facket “mellanmjölk” när det kommer till arbetsprestation. Men har du otur har du fått tag i en mardrömskandidat som kommer kosta mer än hen ger.

Som entreprenör kommer du förr eller senare till en punkt där det är dags att rekrytera och därför anordnade YEoS tillsammans med Alva ett lunchsnack om hur man rekryterar smartast.  

 

”Människor är den viktigaste tillgången. Rätt människor.”
Linnea Bywall, Alva

 

Hur undviker du misstagen?

Så hur ska du då göra för att undvika nitarna och istället hitta den där kandidaten som inte bara gör det hen ska utan snarare levererar över förväntningarna och drar med sig hela bolaget i en positiv spiral uppåt? Från samtalet med Alva tog vi med oss några tips som vi vill dela med dig: 

 

Lika barn leka bäst, men inte smartast

När vi rekryterar är det lätt att rekrytera oss själva: det är smidigt och vi känner oss bekväma med personen. Men det gör att vi bara blir kopior och får inga nya perspektiv som tappar fördelarna med mångfald såsom bättre beslutsfattande, innovation, kreativitet och produktivitet. Vår hjärna hanterar dagligen mycket information och behöver därför ta till förenklingar och genvägar vilket påverkar hur vi bedömer andra. Faktum är att 50% av vår bild av en annan person är baserad på oss själva och vi gillar människor som är lika oss själva eftersom vår reptilhjärna säger att vi är trygga och kommer må bra om vi är med människor som liknar oss.  

 

Så vem är rätt kandidat?

Man kan likna människor med isberg: vi ser bara toppen. Prestation är det som vi kan se ovanför ytan, vad personen har gjort tidigare i form av jobb och utbildning är ju sånt vi enkelt läser i personens CV. Men under ytan finns kunskap, erfarenhet och potential. Och det vi bör vara allra mest nyfikna på är kandidatens potential. Enligt Linnea är potentialen en persons inre kärna och något som man tar med sig oavsett situation, den är statisk och är alltid samma både nu och framåt. Därmed har en persons potential stor påverkan på hur hen presterar och agerar. 

 

Urvalsprocessen

För att veta vilka kandidater som passar hos ditt bolag behöver du få veta lite mer om dem och enligt Alva är tester en viktig del. Testerna hjälper att få fram personens potential för tjänsten men och readiness, det vill säga hur väl personen kan lära sig det som behövs hos just er. Två tester som ALva rekommenderar är dels ett logiktest som handlar om att se mönster, fatta beslut och visar på förmågan att lära sig. Det andra är ett personlighetstest som visar olika tendenser i beteende som finns hos kandidaten. 

 

”Det är lätt att se tillbaka på intervjun och tänka att man borde sett signalerna” 
-medlem i YEoS

 

Testerna ger en bra indikation på vem personen är och vilka kandidater som kommer tillföra mest till just ditt bolag. Utöver testerna tillkommer även en eller flera intervjuer för att kunna lära känna personen ännu bättre utifrån testerna och även se hur hen passar in i bolagets kultur och värderingar.

 

Rekommendationer är inget att rekommendera

Rekommendationer i all ära men det kan även finnas baksidor. Som vi nämnde tidigare är mångfald något att sträva efter och att anställa genom rekommendation riskerar att ni fiskar i en för liten fiskdamm för med största sannolikhet får ni mest tips på personer som liknar er själva. Om rekryteringen dessutom skulle bli dålig är det inte bara negativt för den som får sluta utan även för den som rekommenderat personen med risk för interna slitningar. Väljer att ta in kandidater via rekommendation, säkerställ att de får gå igenom samma process som övriga sökande så vet ni om personen är en perfect fit eller ej. 

 

Om du bara ska göra två saker

Linneas viktigaste medskick till oss var tvås saker: var strukturerad och ha ett tydligt syfte. Varför söker ni en person och vad ska hen bidra med? Vilka skills är viktiga? Och se till att ha en strukturerad process. Även om ni inte använder er av tester, se iallafall till att ha en strukturerad intervju där alla sökande får gå igenom samma steg och svara på samma frågor, på så sätt blir det enkelt att jämföra dem.

 

“De som pratar bäst och mest är sällan de som presterar bäst”
-medlem i YEoS

 

Testa dig fram

Ja, rekrytering är kanske inte så enkelt som man kan tro och kan till och med bli riktigt dåligt om man går för mycket på magkänslan. Tur då att man kan förenkla och förstärka resultatet genom olika tester. Alva jobbar dels med ett personlighetstest och dels ett logiskt test. 

Personlighetstestet är baserat på femfaktormodellen för personlighet som definierar vem vi är som person, till exempel om du är introvert eller extrovert. Testet består av ett antal påståenden och ens uppgift är att betygsätta hur väl det beskriver ens personlighet i en generell arbetsmiljö. 

Det logiska testet består av 20 uppgifter där man snabbtänkt ska fatta beslut och se mönster. Varje uppgift ska besvaras inom två minuter och uppgifternas svårighetsgrad anpassas efter ens svarsmönster. Det logiska testet mäter förmågan att processa komplex information för att utifrån det kunna fatta rätt beslut och har visat sig vara den bästa metoden för att kunna förutspå hur väl en person kommer prestera i sina framtida arbetsuppgifter. 

 

YEoS <3 Alva

Med ett nätverk fullt av bolagsbyggare som behöver skala upp sina team är YEoS väldigt glada att ha Alva som partner så att vi kan hjälpa våra medlemmar att lägga tid på rätt saker och öka chanserna att de hittar rätt stjärnor till sina bolag.