Stresshantering – små övningar som gör stor skillnad

Postat den 25 maj, 2021

Att ha bra och mjuka rutiner ger en skön start och/eller avslut på dagen. Fanny Larsson på Yogitreat hjälpte oss att starta veckan på bästa vis och vi vill dela med oss av några av övningarna som reducerar stress och ökar din prestationsförmåga!

”Efter 30 minuter av stress kräver kroppen 4 timmar avslappning för att återhämta sig. Om man då är stressad en hel dag räcker inte en natts sömn för att komma tillbaka till neutralt läge”. Fanny Larsson, Yogitreat.

4 övningar – One minute mental workout:

Har du ett stillasittande liv vid datorn? Det räcker med 1 minut av enkla övningar för att öka blodcirkulation, stärka andningen och bli mer effektiv! Med fungerande andning mår vi bättre, presterar bättre och blir mer kreativa.

1. Områden vi ofta spänner är axlar och nacke

Dra upp axlarna 3 sekunder och spänn. Andas ut och släpp axlarna med kraft. Det hjälper axlarna att slappna av och sprider värme genom kroppen.

2. Armar uppåt sträck

Sträck upp dina armar över huvudet och låt handflatorna mötas samtidigt som du tar ett djupt andetag. Ta sedan ner armarna utsträckta med handflatan nedåt och pressa ner luften samtidigt som du andas ut.

3. Stretcha igång din andning

Knäpp händerna bakom ryggen och sträck dig så att skulderbladen möts, tryck framåt med huvudet ordentligt så att du får en riktig gamnacke. Gör sedan motsatsen och knäpp händerna framåt, sträck ut och in med hakan så du får en härlig dubbelhaka! De här övningarna sätter igång musklerna runt vår andningsmekanism.

4. Andas

En enkel andningsövning är att andas in 4 gånger utan att andas ut däremellan och sedan andas ut 4 gånger. Repetera flera gånger om du vill. In: 1, 2, 3, 4 (andas in 4 gånger) så att lungorna är helt fyllda med luft. Ut, 1, 2, 3, 4 (andas ut 4 gånger) så att lungorna blir helt tömda.

 

5 enkla tips för att sätta en bra grund för dagen:

  1. Sätt ett larm en gång timmen och gör en eller några av övningarna, det behöver inte ta mer än en minut!
  2. Om man spenderar mycket tid framför datorn under dagen så kan vi ibland ge ifrån oss en suck, det är kroppens sätt att visa att det är för mycket spänningar och då vill kroppen hitta sätt att slappna av. Se sucken som ett tecken på att du behöver röra på dig/byta position/ställa dig upp och andas.
  3. Titta inte på telefonen det första du gör. Vi vet vi inte vad som ligger där och lurar, kanske ett jobbigt mejl eller ett argt sms och det vill din hjärna helst slippa som första steg.
  4. Avsluta inte heller med telefonen eller skärmar överhuvudtaget. Ta minst 30 minuter skärmfritt innan läggdags och fokusera på saker som förbereder kroppen för vila, borsta tänderna, puffa kudden och lämna telefonen utanför sovrummet.
  5. Köp dig en riktig väckarklocka och gör sovrummet till en skärmfri zon!