Ta rygg på tillväxtentreprenörernas bästa tips

Postat den 6 september, 2021

Gustav Buder, Emelie Lundh och Andreas Wilhelmsson, foto: Alexander Arnholm

Vad har unga entreprenörer som börjat skala upp sina verksamheter gemensamt? Mod, förmågan att hantera otrygghet och att det bästa sättet att komma någonstans är att faktiskt börja, är några!

När YEoS gästade Hållbar i Skövde under temat “Konsten att skala upp ditt företag” bjöd Gustav Buder, grundare Paytrim, Emelie Lundh, grundare Hemtrevligt i Skaraborg och Andreas Wilhelmsson, grundare Ljusgårda på insikter från sina liv. Tillsammans med kvällens partners SEB Skövde, Länsförsäkringar Skaraborg och Almi Väst gavs åhörarna en rejäl dos med pepp inför att att ta nästa steg.

Utvidga din trygghetszon

– Som entreprenör måste du utvidga din trygghet hela tiden. Du kommer aldrig att känna att ”nu är allting tryggt och lugn och känns bekvämt”. Du behöver öva på din förmåga att hantera obekvämhet och otrygghet, det är där du kan växa och det är där tillväxten ligger, menar Gustav Buder.

– Nästa generation företagare måste vara besatta av att skapa riktig kundnöjdhet och kundnytta, vi har ett gammalt mindset i näringslivet som behöver bytas ut mot nya generationens business, säger Gustav Buder, som med Skövde- och Stockholmsbaserade fintech-bolaget Paytrim gör just detta när de utmanar en trögrörlig bransch med sina kortinlösenavtal. På kort tid har bolaget växt till 30 anställda och planen är att ta ett rejält bett av den europeiska marknaden som är hisnande stor.

Gustav Buder, Emelie Lundh och Andreas Wilhelmsson, Foto: Alexander Arnholm

Bästa tiden att börja är nu

Hemtrevligt i Skaraborg har på två år växt från 0 till 15 anställda. När Emelie Lundh startade så var det genom att själv göra jobbet och förstå hur högsta kundnöjdhet skapas, och att det gäller att gräva där man står.

– Det är viktig att förstå att man inte kan allt från början, det kommer med tiden. Alla entreprenörer har börjat någonstans, så det gäller att börja. Vi har till exempel hittat samarbetspartners och på så vis tagit oss fram, säger Emelie Lundh.

Andreas Wilhelmsson, Ljusgårda. Foto: Alexander Arnholm

Tänk faktor 10 och du kommer längre

Ett av Skaraborgs – och snart Sveriges – snabbast växande livsmedelsföretag är Ljusgårda. Beläget i en nedlagd trävarufabrik i Tibro skalas Sveriges modernaste salladsfabrik upp. Skalbarheten är påtaglig – men hur tänker en av de skarpa hjärnor som ligger bakom?

– Prata inte om bara vad som ska hända nästa år och att du ska växa med 10 %. Tänk 10X istället – eller 10 gånger upp. Det som händer då är att tänker du 10 % bättre så handlar det om att göra det du gör idag lite snabbare och lite bättre. Tänker du 10 gånger större så måste du börja från blankt papper, menar Andreas Wilhelmsson.

David Seiving, Länsförsäkringar. Foto: Alexander Arnholm

Länsförsäkringar Skaraborg stöttar samhällsutveckling

–  Vi har ett stort samhällsengagemang, där entreprenörerna är nyckelpersoner för den utveckling vi vill se. Vi ägs av våra kunder, ska vi ha kunder i framtiden och ska Skaraborg må bra så måste det finnas företag som växer, menar David Seiving, kommunikationschef.

– Jag tar med mig påminnelsen att ibland stanna upp och tänka 10X – inte bara förbättra i det lilla, utan om jag skulle multiplicera det vad skulle jag då behöva göra? Jag tar också med mig vikten av att ha rätt personer runt sig som man kan känna förtroende för, dela visionen med och jobba tillsammans med. Jag tar också med mig modet som våra paneldeltagare ger uttryck för, att våga fast man inte riktigt vågar och se att det ofta bär säger David Seiving.

Maggie Malek, Almi. Foto: Alexander Arnholm

Behov av stöd för att komma vidare? Kontakta Almi!

En viktig spelare i ekosystemet kring entreprenörer är Almi. Från Almi Väst deltog Maggie Malek, som gillade kvällens paneldiskussion.

– Det är så vanligt att man lyfter sina framgångar och att det är det man pratar om, men för att lyckas så behöver man misslyckas också och det är inte alltid en nedförsbacke alla dagar i veckan. En företagsresa går upp och ned och det är så viktigt, särskilt för de unga entreprenörerna att veta att inte ha för hög press på sig själv. Glöm inte att ha kul på vägen, ha is i magen och kämpa när du brinner för det. Ge aldrig upp din dröm, menar Maggie Malek, rådgivare.

När ska man då vända sig till Almi?

– Du kan komma till Almi i alla lägen, vare sig du är i startfas och behöver rådgivning eller står inför en tillväxtresa och behöver verktygen för att ta reda på hur du ska växa. Ibland kan det vara så att du behöver pengar för att starta ett bolag, eller likviditet för att göra en satsning, då kan Almi vara en bra part på din resa, avslutar Maggie Malek.

Fredric Tegebro, foto: Alexander Arnholm

Omge dig med likasinnade

Fredric Tegebro, verksamhetsledare för YEoS var på plats och modererade diskussionen, som även gav utrymme för publiken att bolla sina frågor och tankar.

– Mitt viktigaste tips blir att omge dig med människor som får dig att tänka större. Du kommer att behöva fatta en stor mängd beslut, och kan du korta vägen till bra beslut genom att ha andra omkring dig som förstår vad du går igenom, så är det guld värt.

För YEoS väntar närmast konferensen YEoS Summit, en tre dagar lång tillväxtkonferens som detta år gästar Skövde i början av oktober.

– Utbytet som sker är enormt, både hur det bygger relationer mellan unga entreprenörer men också genom de perspektiv som vi berikar varandra med inom allt från områden som kapitalanskaffning, företagskultur och rekrytering, avslutar Fredric Tegebro