Almedalen: en meningslös mingelvecka på dekis?

Postat den 9 juli, 2019

Få platser – om någon – kan mäta sig med Almedalsveckan när det kommer till möjligheten att få nya insikter och dela kunskap med människor du annars inte möter. Det är ett veritabelt smörgåsbord av seminarier och mötesplatser med rosévin som måltidsdryck, som får översta skjortknapparna att lossna och nya relationstrådar att spinnas. 
Även i år tog ett stort antal av YEoS entreprenörer plats på många scener – och vill man diskutera framtidens utmaningar så är det ju klokt att nyttja den hjärnkraft och drivkraft som Sveriges unga entreprenörer står för.Vi pratade kompetensförsörjning och hur framtidens arbetsmarknad ser ut, hur skolan är ett nav för att skapa unga demokratiska medborgare och vad vi kan göra för att motivera fler unga att starta företag. Vi pratade om hållbarhet ur flera aspekter; hur vi skapar ökad transparens inom näringslivet, framtidens energilösningar och matproduktion, men även kvinnors företagande ur ett start up- och riskkapitalperspektiv. Vi bidrog med färg när penseln målades med breda drag; hur ritas kartan om när e-handeln transformerar all konsumtion, och vilka risker finns om svenska bolag förförs av utländskt kapital och lämnar Sverige innan de når sin fulla potential? Vi fyllde middagar och mingel och scenen under årets DJ-battle för entreprenörer. Vi träffades under små samtal med stor potential, utanför det officiella programmets ramar.

Så när frågande röster nu höjs om att Almedalsveckan börjat spela ut sin roll så väljer vi att se sanningen snarare som tvärtom. Vi behöver fler möten mellan näringslivet, politiken och civilsamhället. Vi behöver synliggöra fler lösningar på framtidens utmaningar. Och när man pratar om framtiden så är det klokt att ta med den generation som ska leva med konsekvenserna av de beslut som fattas idag.

Vi ser därför redan nu fram emot nästa års upplaga, och även då med fler än 50 av Sveriges ledande unga bolagsbyggare på plats. Vi bidrar gärna med vassa hjärnor till en bredd av möten och vi skapar gärna mötesplatser tillsammans. Så låt oss fylla Almedalsveckan 2020 med ny energi och mening, så kan det gott rymmas även lite rosémingel med god eftersmak.

 

Är du entreprenör under 30 år med höga ambitioner?

Är ditt bolag eller organisation nyfikna på ett samarbete?