Fem tips för dig som funderar på att ta in kapital till ditt bolag

Postat den 26 mars, 2021

Att ta in investeringar i sitt bolag kan kännas skrämmande och svårt om man aldrig gjort det tidigare. Vi på YEoS anordnade en frukost för kvinnliga entreprenörer tillsammans med SEB, Almi och Grant Thornton där Martina Klingvall Holmström, grundare av Telness och Emelie Lundh, grundare av Hemtrevligt pratade om sina erfarenheter och kommande utmaningar. Här är några av de tips som de delade med sig av.

1. Varför vill du ta in investerare?

Se till att ha ett tydligt mål kring vad du ska göra med pengarna som du tar in. När du tar in en investering så ger du bort en del av ägandeskapet och en viss procentandel i ditt bolag. Var därför försiktig med att inte ta in för mycket i början av din resa innan du vet vart företaget är på väg. Bestäm en nivå som känns rimlig att börja med.

 

2. Prata med någon som gjort samma resa

Prata med någon som kan om du känner dig osäker på vad det innebär att ta in kapital. Det är viktigt att det är någon som du kan prata öppet med och som är på samma sida!  Se det som ett bollplank för lärdomar och ta del av erfarenheterna. Då undviker du förhoppningsvis fällor och felaktiga strukturer.

 

3. Vem kan vara intresserad av att investera?

Att komma i kontakt med möjliga investerare kan ske på många olika sätt. Du kanske söker runt på LinkedIn eller kollar bland vänner, finns det någon som känner någon? När du söker efter investerare så skapar du också ett nätverk med kontakter och kompetens. Du träffar sällan rätt direkt men den kontakten kanske har ett tips eller råd som tar dig i rätt riktning? Don´t ask for money, ask for advice!

 

4. En gemensam risk som investeraren är medveten om

Att ta in andras pengar kan kännas känsligt men kom ihåg att många investerare är vana och tycker det är roligt att bidra och de är väl medvetna om riskerna det innebär att investera i en startup. Folk som väljer att investera har ett eget ansvar så haka inte upp dig på att du är ”skyldig” dem något. Ni tar en gemensam risk och investeraren är medveten om det.

 

5. Välj vilka du lyssnar på

När du letar efter investerare så kommer du att stöta på många typer av människor som tycker olika om din idé. Vissa kommer ifrågasätta och andra hylla den. Stick to your story!

 

Vill du komma på nästa frukost?

Mer info och hur du bokar din kostnadsfria plats hittar du här