8 anledningar att rekrytera mindre på magkänsla

Postat den 28 juli, 2022

Att rekrytera nyckelpersoner till ett växande team är något som de flesta grundare får på sitt bord förr eller senare – utan att någonsin ha rekryterat tidigare. Låter det riskabelt? Det är det också. Ändå är det just magkänslan många förlitar sig på här, och försöker med den erfarenhet och de verktyg man besitter efter bästa förmåga sålla fram rätt kandidat – Med varierande resultat.

Idag vet vi genom forskning och samlad data att vi människor i många situationer faller offer för vår begränsade förmåga att utvärdera information på ett neutralt sätt. Våra egna erfarenheter och preferenser kommer fungera som ett par glasögon, genom vilka vi bedömer omvärlden – och andra individer. Kan magkänslan då vara en pålitlig metod för att hitta rätt talang till rätt roll, och få till det där dynamiska teamet som tar bolaget till nästa nivå? Nedan listar vi 8 anledningar till varför magkänslan, enligt Alva Labs, är en tveksam strategi.

 

1. Dina 5-10 första rekryteringar hör till de viktigaste beslut du kommer fatta som grundare

Få saker blir så avgörande för bolagets utveckling och tillväxt som att ha rätt person på rätt plats.

 

2. Vi faller offer för “Horn” och “Halo” effect

Stavfel i ansökan? Då är kandidaten en slarvig person. Jobbat för ett tjusigt varumärke? Då är kandidaten riktigt vass. Så enkelt drar våra hjärnor slutsatser på faktorer som i själva verket inte säger något om hur lämplig och redo kandidaten är för rollen hos er.

 

3. Kandidater med längre erfarenhet känns som ett säkrare kort

Studier visar att antal års arbetserfarenhet och utbildning är dåliga mått för att förutspå en kandidats chanser att lyckas i en roll. Ändå är detta fortfarande faktorer många lutar sig mot för att fatta beslut om rekrytering.

 

4. Ditt sätt att screena CVn gör att ni missar talanger

Att selektera fram ett 10-tal kandidater av 100 ansökningar är ett hårt jobb. Din hjärna kommer leta efter anledningar som snabbt kan skicka CVn till “nej”-högen. Jobbat i “fel” bransch? Lucka i CVt? För Junior? Även detta är faktorer som antagligen säger ganska lite om huruvida kandidaten skulle kunna prestera i rollen ni vill fylla.

 

5. Du får inte jämförbara bilder av kandidaterna

Med magkänslan som ledstjärna i rekrytering är det lätt att väga olika faktorer olika tungt beroende på vem du har framför dig. Du kanske också ställer olika frågor under intervjuerna och får därmed i slutändan jämföra äpplen och päron.

 

6. Du lägger tiden på fel kandidater och fel saker

Selekterar du på fel kriterier i en första runda, är risken stor att du i slutändan lägger tid på intervjuer och tester av personer som aldrig kommer vara rätt för rollen – medan personerna du egentligen vill ha blir intervjuade hos din konkurrent.

 

7. Du kommer fundera över om du gillar personen framför dig

… snarare än vad personen svarar på dina frågor. Det är mänskligt, men inte konstruktivt. Det är trots allt inte en ny kompis du letar efter, utan rätt egenskaper i en person som ska kunna ta er framåt. 

 

8. Du chansar med företagets resurser

Låt oss summera och inse vad det egentligen innebär att rekrytera på magkänsla. Det kan gå vägen, men det kan också gå riktigt snett. Att felrekrytera är en stor smäll för ett mindre, växande företag. Vågar du chansa?

 

…Vill du lära dig mer?

Välkommen till YEoS AW, 25 augusti hos våra vänner på Teamtailor i Stockholm. Här diskuterar vi ämnet med experter inom rekrytering, såväl som bolagsgrundare som själva hunnit dra lärdomar. Häng med! Läs mer >>