ATT STARTA OCH DRIVA FÖRETAG FRÅN HJÄRTAT MED CORNELIA GRUNDSTRÖM

Postat den 10 december, 2021

Efter att som tjugoåring hoppat av juristprogrammet, flyttat hem till sin mamma och börjat jobba på Willys ställde sig Cornelia Grundström frågan: Vad vill jag göra, på riktigt? Svaret var att hon ville arbeta med människor, hälsa och rörelse. Efter att ha utbildat sig till yogalärare investerade hon i ett antal yogamattor och satte sig i bilen för att sälja in sin idé till campingar på Öland. Idag driver hon Cornelias Balance, nordens ledande leverantör av yoga och träning på campingar och resorts.

Under årets sista frukost för kvinnor med entreprenörsdrömmar samlades närmare fyrtio kvinnor från hela Sverige för att lyssna på Cornelias resa och prata om vikten att följa sitt hjärta. Förutom de tips som vi sammanfattat här nedan var hennes budskap tydligt: drömmar uppfylls om du inte ger upp och tror på dig själv, även om andra människor tvivlar. Lyssna på ditt hjärta, följa din magkänsla och ta hand om dig själv på vägen! 

Cornelias fem tips till dig som är i början av din entreprenörsresa:

1. Lägg (mycket) tid på att hitta ditt varför. 

Fundera på varför du vill göra – eller varför du redan gör – det du gör just nu. Idag lever vi i ett samhälle med massor av intryck från andra: från dina vänner, sociala medier och samhället i stort. Det är lätt att börja ifrågasätta sig själv eller bli inspirerad och engagerad av någon annans dröm istället för i din egna. Förankra dig själv i det du gör i hjärtat och i magen. Om du inte är grundad i ditt varför finns risken att du börjar tvivla, fundera på att ge upp (eller ger upp) när något går emot dig.

2. Få bollen i rullning!

Se till att komma igång, bli en doer. Det må låta klyschigt men det är så lätt att bara planera och tänka. Helt plötsligt har det gått dagar, veckor, månader eller till och med år innan man kommer igång. Om du har en vision om att komma långt bort från vart du är nu – ta ett steg tillbaka och se vad du kan göra idag. Det finns inget som heter over night-success. Bakom de flesta framgångsrika och stora bolagen ligger år av hårt slit. 

3. Bli modig – gå utanför din comfortzone! 

Du behöver vara utanför din trygghetszon inte bara en gång, tio gånger eller tusen gånger. Det krävs MÅNGA gånger. Mod är som en muskel som växer när vi tränar. När du är i början kanske du inte vågar ta det största klivet först, ta små steg först. Du växer och växer och plötsligt gör du något som du aldrig trodde att du skulle göra. Du har inget att förlora. Våga! 

4. Lär dig bemästra konsten att sälja

Som entreprenörer är sälj det viktigaste för ditt företag. Om du inte tjänar pengar så är det bara en hobby. Att kunna sälja med hjärtat, att kunna vara genuin och äkta samt att sälja med värme är något som hjälpt Cornelia själv väldigt mycket. Tro på det du säljer och att det gör skillnad i världen

5. Våga ta hjälp! 

Man kan sitta många år och lära sig själv genom att göra. Cornelia önskar själv att hon tagit mer hjälp; kanske av en mentor eller via rådgivning. Hitta någon som kan ge dig input på dina utmaningar. Så fort du har råd, investera då i att ta hjälp med sådant som du tycker är tråkigt så att du kan lägga allt fokus på att leda och bygga ditt bolag.

 

 

Cornelias tips till alla – oavsett var på sin resa man befinner sig: 

Lär dig lyssna på din intuition

Vår intuition, eller magkänsla, beskrivas ibland som människans andra hjärna. Så länge vi har brus runtomkring oss (radio, tv, människor, poddar, sociala medier) är det svårt att höra vad intuitionen har att säga. Hjärnan blir full, det är som ett vakuum. För att förstå vad du själv vill och checka in med magkänslan behöver du vara i stillhet. Stillhet betyder att göra något för sig själv där du kopplar bort allt brus. Gå en promenad, utan att lyssna på en podd eller prata med en vän samtidigt. Lyssna på fåglar, titta på vattnet och kom i kontakt med dig. Det behöver inte vara i tre timmar utan kanske en kvart om dagen. Att lyssna på magkänslan och vara i kontakt med dig själv ökar det mentala välbefinnandet.

Skapa en morgonrutin

En morgonrutin behöver inte bestå av träning, yoga, läsning och dagbok innan klockan sju på morgonen. Skapa två olika rutiner:  en som är kort (fem minuter) och en som lång. Den korta rutiner ruckar du aldrig på – alla har fem minuter – och den långa kan du göra när du har mer tid, tillexempel på helgen. Skriv ned exakt vad du ska göra och följ den till punkt och pricka. Cornelias korta rutin består av 2 minuter andning, 2-3 minuter en yogaposition och avslutas med att skriva ned tre saker hon är tacksam över just nu. De fem minutrarna per dag gör att landar, checkar in med sig själv och fattar beslut som hon kan stå för under dagen. 

Skapa en kvällsrutin

Hitta en rutin som gör att du kan släppa jobbet. Som entreprenör kan man arbetar dygnet runt för det finns alltid något att göra. Hitta något som gör att din hjärna kan koppla bort jobb och koppla på privatliv. Det kan vara att byta kläder, ta en promenad eller tvätta bort smink. Innan du avslutar jobbet: skriv ned EN sak, den viktigaste, som du ska göra först av allt nästa dag.  Då kan du slappna av i att veta att det kommer bli gjort. 

Lägg tid på vila och återhämtning 

Vi kan inte alltid prestera och bara läsa böcker om hur vi ska bli bättre eller mer effektiva. Lär dig koppla bort prestation och vila. När vi vilar blir vi kreativa och får de idéer vi behöver. Ett tips är en offline-dag där du bara tar hand om dig själv och fyller din egen bägare. 

 

Stort tack till Cornelia för att vi fick ta del av din erfarenhet och visdom! Om du vill se mer av Cornelia hittar du henne på Instagram, hennes hemsida eller Youtube. Tack till alla deltagare som lyssnade och delade med sig av sina drömmar och frågor. Tack till våra partners SEB, Almi och Grant Thornton för att ni möjliggör att YEoS kan arrangera dessa frukostar och skapa värdefulla mötesplatser för entreprenörer. Vi ses igen nästa år!