Sju vassa tips för dig som vill bli entreprenör

Postat den 25 september, 2020

Lägg 10 % på din affärsidé och 90 % på utförandet och försätt dig själv i en situation av no return genom att faktiskt registrera ditt företag så att du måste köra. Det är några av de tips som Alexandra Lundegård, grundare ALEQUI och Alice Moradian, grundare EarthBite vill ge andra blivande entreprenörer, under en frukost för kvinnliga entreprenörer som YEoS anordnade tillsammans med SEB och Almi.

1. Prata om din affärsidé med andra

Prata med andra människor om den idé du vill genomföra även om du inte ens har startat företaget. Börjar du tidigt bolla dina företagsidéer med andra så får du input som validerar idén. När du berättar om dina idéer för andra, så både konkretiserar du dina mål, samtidigt som andra indirekt kommer att börja fundera på hur de kan kan hjälpa dig och koppla samman dig med andra som kan hjälpa dig


2. Var inte rädd för att andra ska ta din affärsidé

Många människor är oroliga för att berätta om sin affärsidé. Tänk tvärtom och berätta om den för så många som möjligt. Energin och kraften som krävs för att starta ett företag är så mycket mer än att komma på en idé. Lägg 10 % på idén och 90 % på utförandet. Eftersom du redan har gått in med ditt driv så är det svårt för någon annan att hinna före eller sno din idé.

3. Lev i nuet

Oroa dig inte för alla problem som kommer om fem år. Det är som att köra bil i mörkret från Göteborg till Stockholm – så länge du har strålkastare som lyser femtio meter framför dig så kommer du att kunna komma fram.

4. Gör det du tycker är kul

Identifiera vad du verkligen gillar och vad som du drivs av. Det du tycker är kul är ofta det du blir bra på. Om du till exempel ska ta fram en produkt men inte inte tycker grafisk design är kul – ta in någon som löser din det och fokusera på det du brinner för.

5. Räds inte misslyckanden – de är viktiga för vägen framåt

Som entreprenör är ett misstag inte ett misslyckande – så länge man lär sig. Var inte rädd för att det inte blir som du tänkt dig. Fira  framgångar genom att hela tiden titta tillbaka på vad du faktiskt gjort och uppnått – det är små saker som gör stora resultat. Det viktigaste är vad du säger till dig själv – klappa dig själv på axeln och njut också  av resan

6. Gör tydligt för dig själv vart du ska – och gör rätt saker först

Ha en stor vision och skriv ned vad du vill uppnå, både på kort och lång sikt. Gör sedan de viktigaste sakerna på dagen först. Man överskattar vad man kan göra på en dag, men underskattar vad man kan göra på ett år.

7. Det är bara du som sätter dina egna begränsningar

Det vi tänker på växer. Var medveten om vad du tänker på och sätt rätt riktning med ett bra mindset. Skriv dagbok, reflektera, meditera!

Är du nyfiken på YEoS som nätverk?

  • Se efter vad du kan få tillgång till och om du är den vi söker. Vi antar löpande nya medlemmar.
  • Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa event som är öppna även för dig som icke-medlem.

Alexandra och Alice lästips:

  • Think and grow rich av Napeleon Hill – om hur du skapar ett mindset som genererar det du vill ha. 
  • Marshmallowtestet – att bemästra självkontroll, Mischel Walter
  • Essentialism, Greg McKeown, om att fokusera på det som är allra viktigast.

Se mer av Earthbite och Alequi