Att investera i framtiden – Warmup med YEoS Ventures inför YEoS Summit

En kväll med mingel, panelsnack och middag på The Lamp i Norrköping

Vi lever i en tid då alla plötsligt svänger sig med AI. Men bakom hypen finns en bisarr verklighet som än så länge sker i det tysta. Förr i tiden stod patenterbarhet i fokus när ett företag värderades. Sen kom internet och ändrade landskapet fundamentalt, “intellectual property” blev nu viktigast. Nedlagd utvecklingstid blev ett mått på hur svårt det skulle bli för andra att konkurrera. Hade du byggt en lösning under många år, ja då innebar det att du hade försprång. Gäller detta fortfarande?

  • Hur påverkar intåget av AI investeringsklimatet?
  • Hur påverkar den nya situationen YEoS Ventures portföljbolag (och ditt bolag) inför kommande år?
  • Hur kan vi vända detta hot till en möjlighet?

I panelen

Moderator är Daniel Marklund, ordförande YEoS Ventures. I panelen hittar du tre skarpa hjärnor med AI på näthinnan!

  • Ingrid af Sandeberg, styrelseledamot Stockholm AI / Head of Business Unit Sustainable Water Management Aliaxis Next
  • Anton Osika, Co-founder och CTO, Depict
  • Melker Adolfsson, CTO / Founder LinkedClient

Tid och plats

The Lamp, Norrköping (700 meter från tågstationen)
Mingel från 17.45, programstart 18.15


Har du ej bokat din plats ännu?

YEoS Ventures warmup är till för dig som kommer att delta under YEoS Summit och bokas i samband med konferensbokningen, till en kostnad om 500 sek, vilket inkluderar middag, bubbel och snittar. Har du redan bokat din biljett och missat YEoS Ventures warmup, kontakta Fredric

AI och den nya verklighet investerare och entreprenörer lever i

När YEoS Ventures träffades under Grow Invest i Helsingborg tidig i maj, kom en paneldeltagare tillika riskkapitalist med dessa intressanta tankar:

“Det är mycket som händer i världen som påverkar marknadsklimatet. Detta påverkar i sin tur värderingen på bolagen vi tittar på, värderingar som har gått ner ganska mycket.  Visst, vi går ju från toppnoteringar efter en tid med rekordmycket investerbara pengar där ute, så det finns viss fallhöjd som en naturlig följd. Många skyller på kriget i Ukraina och logistiska utmaningar som kommer i samband med det. Eller lågkonjunkturen i kölvattnet av pandemin. Det har ju definitivt inverkan. Men det finns också en osäkerhet kring AI, något av en “AI-rabatt”. Tidigare kunde ett bolag hävda att deras bolag var värderat till över 150MSEK för att de hade investerat 100MSEK i sin tech-stack. Men den värderingen är ju inte relevant längre, om det visar sig att någon kan bygga samma sak för 20MSEK med hjälp av AI?”

Så vad innebär det när nya bolag kan komma i omkörningsfilen, snabbt backat av kapital från investerare som inte vågar missa de AI-baserade bolag som växer fram?

I USA ser vi nya bolag med rekordvärderingar, bara genom smart paketering av andras skapelser (minimal egen IP). De flyger ofta under radarn en stund, tills de lanserar “från ingenstans”. Ett exempel: Harvey AI grundades i Januari 2022 och är en chatbot för jurister/advokater. För sex veckor sedan tog de in en runda på $21M, från bla Sequoia. Bolaget är redan värderat till $150M (post). Produkten som Harvey AI erbjuder är byggd på ChatGPT 4 och en handfull andra AI. För närvarande är det 15 000 advokatbyråer på väntelistan. $150M, 15 000 advokatbyråer som väntar på att få börja betala, efter drygt 15 månader.”

Läs dessa siffror igen. Och fundera på hur din kompetens och ditt kapital behöver nya strategier för att växa.

Information

Startdatum
14 September