Hur vårdar du dina relationer?

Postat den 9 november, 2020

Tänkvärda tankar i form av gästkrönika från Alexander Holmberg, aktuell som supercoachen i YEoS Coaching Live med nästa möte den 11 november.

Det var norrlandsvinter när han packade sin väska och tog en taxi till flygplatsen i Kramfors. Minus 23 grader. Tur och retur till Bolivia för att hälsa på mig. Det var på 80-talet och att vara pensionär och göra en så lång resa var ovanligt. Att sedan dessutom landa på flygplatsen i La Paz, 4000 meter över havet innefattade en viss risk för syrebrist för en gammal farfar.

Är relationen god så är vi beredda att ta risker och göra mycket för varandra.Som att hälsa på sitt barnbarn på andra sidan jorden.

Det är skälvande dagar på vår planet. I det lilla landet Sverige så ökar insikten varje dag att vi alla är delar av samma system. Det gäller miljön. Det gäller global politik. Det gäller hälsotillståndet i världen. Det som sker någon annanstans det påverkar oss.

Mer eller mindre tydligt. Oavsett om vi vill det eller inte. Det vi har en relation till – det påverkar oss.

Varje morgon checkar jag och mitt team in med varandra. För att helt enkelt bara säga hej. Helt utan fokus på jobb eller konkreta uppgifter. Bara för att säga godmorgon och en känsla för dagen. För vi är viktiga för varandra. För att stärka relationen. Med hjälp av kommunikation.

För några månader sedan blev vi med valp. Långt innan den lurviga krabaten kom hem till oss så var hon ett faktum för döttrarna. Vi kunde föreställa oss hur det skulle vara när hon väl kom hem. Relationen fanns redan innan hon kom. Alltså fantiserar vi ganska ofta om kvaliteten på relationen. Det är som när vi bråkar. Då fantiserar vi alla ganska mycket. Valpen var inte alls som vi föreställt oss.

Det intressanta är att bara genom att förhålla oss till någonting – en person eller ett fenomen – så har vi en relation till den eller det. Jag har aldrig träffat Donald Trump, ändå har jag en relation till honom som påverkas av vad jag tycker om honom. Nog verkar Biden aningen för gammal och tänk om det är tanken att han så småningom släpper till sin nya vicepresident? Fantasier blir verkliga.

En sak vi har gemensamt på den allt märkligare planeten jorden är att vi går igenom en pandemi. En rättvis pandemi, då den påverkar oss alla. Och vi har en viss möjlighet att reflektera över hur vi vill att den ska påverka oss.

En hemmakarantän kan vara en isolering. Det kan också vara en möjlighet att utveckla relationerna i familjen. En arbetsplats hemma, kan bli en sambandscentral för alla nya vänner vi hittar online. En pandemi kan vara det som behövdes för att vi började vårda våra relationer på riktigt.

När farfar hälsade på mina tidiga år i Latinamerika, så blev det en av de viktigaste händelserna för mig. Att någon kunde bry sig så mycket. Jag blev viktig och jag visade stolt upp det Bolivia jag kände till. Jag tror till och med han räddade mig lite grann.

Vilken risk är du beredd att ta för att värna om en relation? Hur gör du för att vårda dina relationer idag? Vem saknar du i din vardag? Hur gör du för att skapa den där sköna energin på jobbet, fast online? Vad fantiserar du om när du relationen haltar?

Vi har alla råd att ta oss tid för varandra. Vi har också ett ansvar att bli nyfikna över våra fantasier.

Vi ses på onsdag.*

/Alexander

*Alexander leder YEoS Coaching Live, en serie coachande möten där vi i sann YEoS-anda lyfter och stöttar varandra i konkreta utmaningar som kommer i livet som entreprenör. Temat för den 11 november är “konsten att bygga goda relationer”