Suckar du på jobbet?

Postat den 17 mars, 2021

Mjuka rutiner för effektivitet och bättre koncentration

För lite vatten, ytlig andning med suckar som följd -visste du att det här är saker som markant försämrar din koncentration och förmåga att prestera? Det har vi fått lära oss och vill dela med oss av de bästa tipsen till dig!

Under senaste Feedback Forum insåg vi att många av våra medlemmar springer på i ett högt tempo utan att få in återhämtning. Att skapa rutiner för att göra livet mer balanserat efterfrågades och vår medlem Fanny Larsson på Yogitreat tog stafettpinnen för att dela med sig av sin kunskap. Från att själv ha levt ett liv i obalans, testat morgonrutiner som varat över två timmar till att idag ha hittat en balans så vet Fanny vad hon pratar om.

Fannys bästa tips

Andning med naveln

För att hitta den djupa andningen som startar i magen kan du fokusera på att naveln ska röra sig inåt på utandningen. Om du börjar med att fokusera på det kommer inandningen att sköta sig automatiskt. Pressa naveln in, in, in. Släpp ut och ta ett djupt andetag.

Drick vatten

Det räcker med enbart lite uttorkning för att koncentrationen ska minska. Så se till att starta dagen med några rejäla glas vatten innan den där koppen kaffe och fyll sedan på kontinuerligt under dagen.

Andningsövning på morgonen

Gör en andningsövning direkt när du vaknar, det kan räcka med tre djupa andetag.

Näsborra dig till koncentration

Gör en in- och utandning per näsborre samtidigt som du håller för den andra näsborren. Den här övningen kan du göra när som helst för att hitta lugnet och stärka koncentrationen. Och fördelarna är många fler så Fanny rekommenderar den som en bra rutin innan du somnar för att säkerställa en kvalitativ sömn som laddar dina batterier.

Jobba aldrig i sängen

Sovrummet ska vara en plats för vila! Lämna telefonen utanför sovrummet och köp en väckarklocka istället. Ha inte heller dator eller TV i sovrummet. Fanny själv undviker till och med läsning i sängen just för att rummet enbart ska symbolisera vila.

Suck är en tydlig signal

När vi sitter länge sjunker vi ofta ihop, komprimerar bröstkorgen och slutar att ta djupa andetag, särskilt om vi är stressade. Sucken är en signal till dig att din kropp behöver rörelse och andning: sträck på dig, ta ett varv i rummet och få in några djupa andetag som går ända ner i magen.

Rynka ut dig

Efter en koncentrerad dag kan pannan ha rynkat ihop sig och tinningarna bultar. Testa att massera ansiktet; både i pannan, i tinningarna och nyp runt ögonbrynen. Eller varför inte ge sig själv en härlig ansiktsmassage på morgonen: fläta ihop fingrarna och lägg dem över pannan, dra dem sen utåt längs pannan och ner mot tinningen. Upprepa 5-10 gånger.

Stel nacke?

Testa att luta huvudet samtidigt som du pressar handen ut längs sidan för att få till en skön stretch. Du kan även  nypa på halsen: starta under örat och fortsätt ner längs halsen -där sitter en sena som ofta är spänd.

Tacksamhetsdagbok

Ta för vana att dagligen skriva ner några saker som du är tacksam för. Börja med 3-5 saker om det känns svårt. Ju mer du tränar på detta desto lättare kommer det bli. Vissa uppskattar att göra den här övningen på kvällen medan Fanny gillar att ha den som ett positivt ankare som startar morgonen på bästa sätt.

Checka ut före sovdags

Se till att ge dig själv de bästa förutsättningarna för en god natts sömn genom att stänga av stimulerande intryck innan du går och lägger dig, helst en timme innan. Fannys tips är att se det här som en viktig tid för nedvarvning och att du kan fylla den med saker som att vattna blommor, lägga pussel, vika tvätt, ligga på spikmatta, läsa. Vad skulle du kunna göra för att varva ner?

 

Bästa starten på morgonen

För att få den bästa starten på dagen vill Fanny att du ger dig själv tid för en andningsövning, dricker vatten och skriver vad du är tacksam för. Och kolla inte telefonen det första du gör, gör de andra sakerna först så har du gett dig själv de bästa förutsättningarna för en härlig och fokuserad dag.