Varför gör du det du gör – egentligen?

Postat den 8 oktober, 2020

Gästkrönika av Alexander Holmberg, aktuell som coachen bakom YEoS Coaching Live

En tankeväckare kring mål och motivation

“Första gången i mitt liv som jag klev in i en dojo var jag spinkiga elva år och livrädd. Tanken att kunna ge igen hade fått mig till kampsportens värld.  Jag gick några gånger. Japanen som höll i träningspassen för oss nya tog både sig själv och sin sport lite för allvarligt. Sedan kom livet. Annat blev mer spännande.

Sedan femton år har jag arbetat i mål- och motivationsbranschen och totalnördat i konsten att sätta mål som faktiskt betyder någonting. Och ju mer jag lärt mig, desto tydligare har det blivit.

“Mål såsom vi använder dem idag är ganska meningslöst”

Mål såsom vi använder dem idag är ganska meningslöst. Som någonting man ska ha. Ytterst få gör jobbet, som krävs för att på riktigt skapa målsättningar och tydlighet som ger motivation. För individen och verksamheten. Ibland tror jag man till och med “säger något” för man ska.

Tänk efter, hur många gånger i ditt liv – har du satt eller fått mål från någon annan som drar igång den där sprudliga känslan och energin vi kallar motivation?

Jag tror vi helt enkelt blandar ihop det.

Mål är det som ger oss fokus, den metafor vi behöver för att få ett fokus. Tänk om det egentliga målet, är vad som sker – efter det att vi nått målet? Eller att det som egentligen är målet är att njuta av livet, under tiden vi jobbar för att nå målet?

Motivation är det vi behöver för att nå målet. Tänk om – motivationen egentligen handlar om det vi vill bort ifrån? Tänk om din motivation snarare handlar om varför du gör det du gör – varje dag?

Jag var väldigt motiverad att lära mig kampsport – för att komma ifrån framför allt en snubbe på mellanstadiet som heter Fredrik. I alla fall ge igen. Stå pall.

När jag kom upp i medelåldern hamnade jag på en dojo av en slump. Min bonusson som älskade manga och allt vad Japan heter ville jag skulle följa med på hans första karatepass. Han fastnade inte. Det gjorde jag. Sporten hade under åren slipat bort  feodala manér och ganska snart insåg jag att det passade mig perfekt.

Tänk om jag klarar av att bli en av de där som har ett svart bälte?

Min nemesis på mellanstadiet och jag konfronterades en sista gång som slutade med att vi blev vänner. Så här i efterhand inser jag att var en ganska oförarglig sammandrabbning på toaletten där vi låg ett tag och brottades. Alltså försvann motivationen att lära mig självförsvar.

Man tar tre bruna bälten för att sedan bli svartbältare.

Väl medveten om hur jag funkar så satte jag 2017 målet –  att 2019 skulle bli året jag tar det svarta bältet.

Som metafor och för att ytterligare påminnas dagligen gjorde jag en tatuering på höger arm med symbolen för karatestilen och årtalet. För vem vill gå omkring med en tatuering för ett misslyckat mål?

Så vad är universaltipset för konsten att sätta mål och kopplingen till motivation?

Tricket stavas specifikt. Att vi tar oss tid att vara noggranna med vårt mål och vad som egentligen driver oss. På riktigt.

Hur det gick med det svarta bältet?

Det berättar jag på fredag*.
Alexander Holmberg

*Ouch vilken cliff-hanger. Och svaret gavs till YEoS medlemmar under YEoS feedback forum den 9 oktober. Men vi gissar att du kan ana dig till svaret.

YEoS Coaching Live

Skapa nytt bränsle till din framgång. Vill du växa som entreprenör och människa? Välkommen att boka din plats på YEoS Coaching Live – en digital workshop i fyra fristående delar där vi lär känna våra egna och andras drivkrafter tillsammans med supercoachen Alexander Holmberg i sann sharing-caring-daring-anda.

Bokning öppen för dig som YEoS-medlem