Från catwalken i Paris till jobb på Google och bolagsexit inom ridsportsvärlden – möt YEoS nya styrelseordförande

Postat den 20 juni, 2021


Hon är hästtjejen som lämnade drömjobbet på Google för att satsa på sin eget företag. När Alequi sedan såldes till en grupp med Apoteas grundare i spetsen, så dröjde det två timmar innan nästa idé var på rull. Nu delar 26-åriga Sigtunatjejen Alexandra Lundegård sin tid mellan den digitala byrån NoA Connect, sitt nya projekt Don Lorino och rollen som ordförande för YEoS. Vi tog ett långt snack om hennes resa, den tändande gnistan och vilka råd hon skulle vilja gett sig själv som ung.

Varför YEoS?

– Det som är tydligast för mig är hur YEoS är en plats där man inspireras och stöttas i sitt entreprenörskap. När jag har haft funderingar har det alltid funnits fantastiska entreprenörer som hjälper till, som stöttar och som man kan dela utmaningar och framgångar med. Dessutom har jag inspirerats att göra sådant som varit utanför min komfortzon, säger Alexandra Lundegård.

Att det är en doer som inte räds att ta sig an nya utmaningar är tydligt. En inställning som tagit henne på en redan imponerande resa. Hon hittade till YEoS strax före covid slog till, och har i stort nästan bara hunnit uppleva den digitala sidan av nätverket. Men det har räckt för att skapa intryck och väcka intresse för att vara med och stärka utvecklingen framåt

Hur började då det egna entreprenörskapet?

– I grunden har jag en ingenjörsexamen i Maskinteknik från Uppsala Universitet. Parallellt med studierna arbetade jag under fyra år som internationell fotomodell i både Paris och Milano mellan tentaperioderna. Det blev många modeveckor och även en del plåtningar för bland annat Christian Dior. Mitt under denna period skedde ett större skifte hur modeindustrin gick från att fokusera på att fota tidningsomslag, till att ställa om till digitala kanaler, menar Alexandra Lundegård, som såg kraften som följde med det skifte när företagen började kommunicera direkt mot kunden.

Livet tog en vändning när hon fängslades av ett avsnitt av Framgångspodden.

– 2016 lyssnade jag på Per Holknekts avsnitt i Framgångspodden (lyssna här!). 20 minuter in i avsnittet om sin entreprenörsresa säger han “Så länge intuitionen säger ja, och håret står upp på armarna ska man slå till för sedan kommer tvivel. Om man under de 10 minuterna sätter sig i någon form av point of no return blir det för sent att ångra sig”. Jag kände mig så träffad av de orden, med en känsla av att jag skulle ångra mig livet ut om jag inte gjorde så som han sa, vilket resulterade i att jag startade mitt första företag redan samma dag. Per hade rätt, menar Alexandra Lundegård.

Så föddes ridsportsvarumärket Alequi

– Ridning och hästsport är min livs största passion och därför blev Alequi Equestrian ett varumärke inom ridsport. Jag såg en potential för ett direct-to-consumermärke som i nära dialog med följare och kunder utvecklade produkter, i motsatt till traditionella företag som inte har direktkontakt med slutkund.

– Från början var bolaget ett sidoprojekt där jag lärde mig massor. Det bidrog även till att jag blev headhuntad av Google för mina kunskaper inom e-handel och digital marknadsföring. Väl där träffade jag en kollega som senare kom att bli delägare i Alequi, som vi satsade helhjärtat på från slutet av 2018 när vi flyttade hem till Sverige. Samtidigt, kopplades jag samman med andra ex-Googlers som startat upp en byrå inom digital marknadsföring i Norge, och som under samma år skulle bygga upp sin verksamhet i Sverige. Under två års tid utvecklade jag Alequi och NoA Connect parallellt. Båda växte vilket resulterade i ett jag behövde fatta ett beslut om var fokus skulle hamna – det blev  på det senare, säger Alexandra Lundegård.

Sommaren 2020 sålde hon Alequi till övriga ägare. Dessförrinnan hade NoA Connect just blivit uppköpt av The North Alliance och vuxit från tre till strax under tjugo anställda i Sverige, med kontor även i Norge och Danmark, där Alexandra har kvar ett visst ägande.

Nytt bolag växer fram

Idag består vardagen av strategiarbete för digital tillväxt, med fokus på tillväxt för större företag. Är det sant som det sägs; att en gång entreprenör, alltid entreprenör?

– För mig finns ingenting som slår känslan av att driva egen e-handel. Jag startade under förra sommaren upp Don Lorino som säljer hundtillbehör online. Minns att jag var hos banken för att öppna bankkontot för det nya bolaget samma dag som de sista papperna för försäljningen av Alequi signerades, säger Alexandra Lundegård och skrattar. Närmast väntar att sätta upp en trepartslogistiklösning och att med hjälp från Amazon lägga strategin för hur bolaget ska kunna växa snabbt. 

Fokusområden för YEoS framåt?

Uppdraget som ledamot och ordförande för YEoS tar hon sig an med ödmjukhet

– 
Jag ser verkligen fram emot att förvalta organisationen på det bästa sätt som jag kan. Jag önskar att på fler sätt kunna bidra till att stärka kvinnors entreprenörskap, både internt inom YEoS liksom externt. För mig hänger det också ihop med ett arbete där vi behöver öka kännedomen om YEoS bland Sveriges unga entreprenörer, och vad det faktiskt kan ge att vara en del av sådant fantastiskt sammanhang. Det ska också bli riktigt intressant att vidare det initiativ som påbörjats med YEoS Invest – att hitta ett sätt för våra etablerade entreprenörer att gemensamt kunna investera pengar och know how i andra företag i tidig fas med med stor potential, säger Alexandra Lundegård

YEoS hälsar varmt välkommen en lösningsorienterad ordförande. En given sista fråga blir: vad skulle du vilja säga till en yngre version av dig själv?

– När jag blickar tillbaka ser jag hur det är alla små saker som satts i rörelse, som över tid har genererat en stor skillnad. Vid det läget de utförs vet man inte vilka av dessa små handlingar eller projekt som över tid genererar de största skillnaderna i ens liv. Man stöter alltid på problem, men de absolut flesta löser man längst vägen och konsekvensen av att inte testa är ofta större än att lösa dessa problem. Att våga ta initiativ utanför min komfortzon och oroa mig mindre över potentiella problem är tips jag skulle vilja gett mig själv tidigare i livet, avslutar Alexandra Lundegård.


Läs mer