Hur blir vi fler kvinnor som driver bolag?

Postat den 8 mars, 2021

Faktan kan vi inte argumentera emot: det är färre kvinnor än män som driver bolag. Däremot kan vi argumentera för värdet i av att vi ska bli fler. När fler kvinnor driver bolag speglar vi också marknaden, skapar lösningar på behov och bidrar med viktiga perspektiv för ett hållbart, konkurrenskraftigt och lönsamt näringsliv. För den faktan finns också svart på vitt. 

För YEoS är  jämställdhet i näringslivet en viktig fråga och något vi aktivt arbetar med. Som en del av vår verksamhet har har vi de senaste två åren tillsammans med våra engagerade verksamhetspartners Almi, SEB och Grant Thornton nått fler än 400 unga kvinnor som stått i startgroparna för att satsa på sina egna företagsidéer, genom våra frukostar för kvinnliga entreprenörer.

I mars går startskottet för årets mest peppiga möten – träffar som synliggör förebilder och river ner trösklar så att fler blivande entreprenörers bolag kan ta fart. 


Lansering: vårens frukostar för kvinnor med entreprenörsambitioner

Med stolthet presenterar vi årets tre första frukostar:

26:e mars Egna pengar eller hjälp utifrån – så finansierade entreprenörerna sin uppstart.

Martina Klingvall Holmström, Telness och Emelie Lundh, Hemtrevligt.
Du har din idé och kanske till och med ett företag med försäljning som rullar, men hur tar du det till nästa nivå och med vilka pengar? Hur vet man om eller när det är dags att ta in externt kapital, och vad kan det föra med sig? Info och anmälan hittar du här.

16:e april De två första åren som entreprenör – hur får jag livet att funka?

Att starta ett företag innebär att våga ge sig ut på okänd terräng, där du själv skapar din egen arbetsdag. Det är lätt att jobba för mycket, så hur formar du en hållbar vardag med bra struktur samtidigt som balanserar livet som entreprenör med fritid och familjeliv.

14:e maj Från motgång till medgång – hur jag blev Miss Lyckad!

Första idén är inte alltid den som flyger och utmaningar är snarare ett faktum än ett undantag. Men att stöta på motgångar kan också ge nya riktningar och i backspegeln visa sig vara ett guldläge. Välkommen till en frukost där vi pratar om att samla kraft, ta nya tag och möta utmaningarna.


Tre röster om jämställdhet

Eftersom jämställdhet är en nyckel för att skapa mer hållbara och lönsamma företag bjöd vi nyligen in till ett samtal på Clubhouse tillsammans med tre drivna entreprenörer. Det var mycket klokt och inspirerande som togs upp och jag skulle vilja dela med mig av några ord som fastnade hos mig.

Catrine Rudbäck Sageryd, Mekina: 

“Jag ville in i en mansdominerad bransch för att se om jag kunde åstadkomma förändring. I början var jag ifrågasatt varför jag gjorde det jag gjorde, och om jag ingick i köpet 

Jag bestämde mig tidigt för att, istället för att gå i clinch, visa att jag som kvinna och vd minsann kunde bygga ett bolag som är lönsamt och som kan växa. Idag är det så otroligt kul att se hur vår kundkrets har ändrat sig i synen på det vi gör och har accepterat att de möter kvinnor i roller som traditionellt sett varit dedikerade till män. Det är häftigt att se hur de kommentarer jag fick från början från den ”roliga byggubben” inte längre förekommer”

Maria Mattsson Mähl, AlphaCE:

“Det är stor skillnad att vara kvinna och driva företag idag jämfört med för tjugo år sedan. Vi är långt flera som har krossat glastaket. Det gäller nu att fortsätta lyfta och hjälpa varandra framåt.”

Martina Klingvall Holmström, Telness:

“När vi startade bolaget så frågade vi oss själva – hur vill vi driva bolaget? Vi vill göra det jämställt från början och inte hamna i en situation där vi har minoriteter. Blir man ensam i ett rum – kön, ålder eller andra parametrar, så känner man sig som en minoritet. Nu har vi chansen att rekrytera så att vi inte hamnar efter. I alla grupper som vi tittat på: styrelsen, ledningsgruppen, säljteamet och techteamet har vi sett till att den fjärde personen inte blir likadan. På senare tid så har kulturen gjort att vi hittat personer som inte annars sökt sig till oss.”

 

Med blicken framåt

Jag tar till mig av det Maria sa: det har blivit bättre men det betyder inte att vi kan stanna av. Arbetet för ett jämställt näringsliv måste fortsätta, och vi kan alla göra skillnad dagligen i våra val och vem vi väljer att stötta. Vidare inspireras jag av att förändring är möjlig bara vi är medvetna och utmanar oss. Jag ser på Mekina som genom att stå på sig i en bransch där de inte är självklara har lyckats förändra synen på kvinnor hos kunderna och bli en självklar aktör i branschen. Även Telness visar att jämställdhet är möjligt genom att medvetet se över hur de rekryterar. 

Jag ser fram emot att fortsätta vara en del av YEoS som en plattform där vi för vidare diskussioner om jämställdhet och bidrar till förändring. Därför fortsätter vi engagera oss för att fler unga kvinnor ska starta företag eller ta sina bolag till nästa nivå, så att vi kan fånga upp dessa och låta dem ta ännu större plats i näringslivet. Därför kommer vi tillsammans med Alva Labs som är vassa inom rekrytering och att ge rätt kandidater chansen titta på hur företag kan skapa mer diversifierade team, jag ser fram emot det! 

/Anna Volby, Verksamhetsledare YEoS